Внимавайте! Пазете ги!

Празниците отминаха, новата година започна. Получихте ли много подаръци? А сред тях има ли цветя?

Както има растения с лечебни качества, така има и такива, които малко или много са опасни за нас самите, за децата ни, а и за домашните ни любимци.

Да, красиви са, кое цвете не е! Но все пак трябва да имате едно наум, особено що се отнася до любопитните котаци, машините за гризкане - зайчетата, вечно гладните лаещи приятелчета, а и някои не дотам пухкави животни.

Американската асоциация за превенция на насилието над животни (ASPCA) е съставила списък с декоративните растения, които могат да навредят на четириногите другарчета. Ето какво съдържа той.

Пагубните нарциси

Кучетата и котките обичат да копаят по една или друга причина. Сигурно на всеки горд собственик се е случвало да се прибере и да завари някое съсипано цвете вкъщи или да се натъкне на мистериозно появила се дупка в градината.

Е, нарцисите са опасни! Поглъщането, на която и да е част от това красиво цвете може да причини повръщане, слюноотделяне или диария.

Луковицата е най-отровната част на растението и ако бъде погълнато достатъчно количество от нея, може да причини конвулсии, ниско кръвно налягане, тремор и сърдечна аритмия.

И не, не само нарцисът е отровен за кучетата и котките. Всички луковични цветя са, в това число лалета, хиацинт, кокичета и т.н. 

Амарилис, кливия, лилиум - отровни!

Амарилисът, например, може да предизвика повръщане, диария, депресия, коремна болка, повишено слюноотделяне, анорексия и тремор.

Лилиумите се смятат за изключително токсични, още повече, че вече се предлагат в саксии с по няколко луковици за стайно отглеждане.

Кливията също не остава по-назад. Първите симптоми, че кучето или котката са хапнали повечко от растението или лукомицата му, са сходни с тези при амарилиса, а после следват конвулсии, ниско кръвно налягане, сърдечна аритмия.

Пазете ги от грудките на цикламата и бегонията

Скоро писахме по-обстойно за цикламите и, може би помните, че имат известни лечебни свойства, че се предлагат като деликатес след правилна термична обработка.

Е, да, но суровите грудки са силно отровни. При хората могат да причинят диария, да ускорят раждането, да предизвикат аборт.

Домашните ни любимци също не са имунизирани срещу токсините в тези цветя. Поглъщането дори на малки количества води до слюноотделяне, повръщане и диария.

Ако любимците ви погълнат голямо количество грудки, има голяма опасност да се стигне до нарушения в сърдечния ритъм, припадъци и смърт!

Към опасните грудкови цветя се присъединява и бегонията. Най-отровна от цялото растение отново е грудката, а поглъщането ѝ води до повръщане и слюноотделяне.

В списъка са включени още:

Каланхое - всесезонно цвете с повече от приемлива цена, богат цъфтеж и малко изисквания - прекрасен подарък. Но, ако домашен любимец си похапне от него, то ще предизвиква повръщане и диария, а в много редки случаи и наррушен сърдечен ритъм.

Solanum pseudocapsicum, по-известен у нас като декоративен пипер, представлява малко, добре облистено храстче с оранжеви плодчета. Растението е интересно и се отглежда лесно. Проблемът е само в това, че плодчетата са отровни, а приличат на бонбони.

В този случай трябва да се пазят не само четриногите, но и двуногите пакостнци! Похапването на оранжеви бонбонки може да причини стомашно-чревни смущения и язви, гърчове, депресия, дихателни проблеми и шок.

Няма как да не споменем и коледната звезда. Като типична млечка белият сок, който отделя, може да раздразни лигавиците в устната кухина и стомаха, да предизвика повръщане и други стомашни неразположения. Наскоро проведено изследване обаче опроверга силната токсичност и я обяви за надценена. Все пак е редно да се внимава.

Кучетата не бива да ядат

Алое вера, азалия, кала, спатифилум, алоказия, ангелски тромпет, есенен минзухар, чашкодрян, дицентра, бръшлян, чимшир, евонимус, рицин, канадска червена череша, кукуряк, клематис, бясно дърво, хемерокалис, дигиталис, джел, хоста, датура, лантана, момина сълза, аконитум, ипомеа, планински лавър, хризантеми, беладона, олеандър, рододендрон, дървовидна ружа, вистерия, тис и др.

Не давайте на котките

горепосочените растения, както и аспарагус, дифенбахия, филодендрон, фикус, палма цикас, карамфил, каладиум, гераниумите, хортензия, делфиниум и др. Най интересното е, че в списъка е и котешката трева, защото може да предизвиква повръщане и диария.

Семки от ябълки - далеч от игуаните

Не бива да имат достъп до всички гореизброени цветя, както и импатиенси. Нежелани последствия може да има и ако ядат семки от ябълки, зелените части на доматите и авокадо.

--------------------

Ако домашният ви любимец покаже симптоми на отравяне, веднага потърсете ветеринарен лекaр, кажете какво цвете е погълнал и какво количество.