За да се гарантират високи добиви, трябва да се имат предвид изискванията на овощния вид

Сливата е сред овощните култури, към която земеделските производител проявяват интерес през последните години за създаване на нови градини.

Сливата е сравнително студоустойчива култура. Тя понася по-добре зимните студове от черешата. По-значими са обаче повредите от късните пролетни мразове и слани. Практиката показва, че този овощен вид не трябва да се засажда в места, където минималните температури на въздуха през време на покоя на дърветата в дадения район се понижават много рязко, предшествани от частично затопляне на въздуха.

Различните сливови сортове се различават по отношение на устойчивостта си към студа. По устойчиви на студ са сортовете Кюстендилска синя слива, Зелена ренклода, Стенлей и някои други.

Сливата е овощен вид на умерено континенталната климатична зона. Дърветата проявяват максимално биологичните си възможности и са по-продуктивни когато са засадени на почви с добър въздушен дренаж. Така се намалява до минимум вредното влияние на повратните мразове и слани.

Най-подходящи за отглеждане са местата, разположени на предпланинските склонове. Много подходящи за засаждане са и по-високите месторастения на поречията на реките, където лятото е прохладно, среднодневните температури на въздуха са по-ниски, а атмосферната влажност на въздуха - по-висока. В райони с продължителни и студени зими опасностите от силни зимни студове и повратни пролетни мразове и слани са по-големи. При тези условия дърветата застаряват по-рано, продукцията е по-малка и с намалено качество.

Препоръчва се сливовите дървета да не се засаждат при надморска височина над 850-900 м, а наклонът на терена да не е по-голям от 16-17 градуса.

За предпочитане са дълбоките, отцедливи почви, с по-лек механичен състав, с благоприятен водно-въздушен режим, добре запасени с хранителни вещества, със слабо кисела неутрална до слабо алкална реакция на почвения разтвор. Това са предимно алувиално-ливадни и алувиално-делувиално ливадни, тъмносиви и сиви горски, слабо излужени и слабо оподзолени канелени горски и черноземни почви.

Доскоро препоръките бяха сливата да се отглежда при неполивни условия.

Когато се целят високи добиви обаче, независимо при кой овощен вид, напояването не бива да се подценява. В съвременните овощни градини се изграждат системи за капково напояване, което става едновременно със засаждането на дърветата.

Трябва да се има предвид, че Кюстендилска синя слива е много чувствителна към горещините и засушаванията.

Отделните сливови сортове имат различна студоустойчивост
Отделните сливови сортове имат различна студоустойчивост