Черница, дъб или акация са признати за целта

Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс.

Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн. Николай Бакалов

Според него, когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са

черница, дъб или акация

Използва се дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони.

Да знаете, че трябва да е суха и да е престояла поне една година.

Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.

Как да се обработят

Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.

След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.

Следва процесът на изсушавнето им и чак след това ще се внасят в ракията.

Дозировката

Нормата е важна - тя е 2-3 грама за един литър.

А когато ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.

Съвет: За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно ракията да се преточи.

Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.

После ракията пак се връща в дамаджаната или друг стъклен съд.

И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.

Нашата препоръка е, когато ракията отлежава и зрее,

да не избирате пластмасови съдове

Макар и съвсем нови, има голяма вероятност при бидони, туби, шишета от пластмаса, тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса и. В много случаи започва да ухае на нещо неприятно.

Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.

Акацията е от добрите материали за целта - може да опитате
Акацията е от добрите материали за целта - може да опитате