Ензимът протеаза, получен от ферментацията на плесенната гъба Aspergillus oryzae, е особено важен за доброто храносмилане.

Затова продуктите, получени от ферментацията на Aspergillus oryzae се използват за подобряване на производителността, потреблението и храносмилането на преживните животни.
Дажбите с високо съдържание на скорбяла обикновено спомагат за производството на млечна киселина в търбуха, което корелира с повишен риск от ацидоза. С помощта на развитие на бактерии, използващи лактат, може да се намали този риск.
Изследвания показват, че дажбите, съдържащи Aspergillus oryzae, ускоряват развитието на бактерии, които разделят скорбялата.
При кравите, на които изхранвали Aspergillus oryzae, се наблюдавало подобрена преработка и усвояване на органичното вещество в търбуха и в целия храносмилателен тракт и предимно на структурните фракции на влакната (неутрално-детергентни влакнини и киселинно-детергентни влакнини). В резултат на което се повишавала производителността на лактиращите крави.