Съобразете най-важните изисквания на основната култура в градината

Топлина

Доматите са култура, която е взискателна към топлина.

Оптималната температура за нормалното развитие на растенията е 18-30°С. Под 15°С цъфтежът се преустановява, а при температура под 9°С спира растежът.

При температури под 15°С и над 40°С не се образува ликопен - багрилното вещество, което прави червените плодове жълтеникави. При високи температури - над 30-32°С - листата стават дребни, разклоненията на стъблото тънки, има опасността от окапване на цветовете. Освен това се стига и до слънчеви пригори по плодовете, ако те не са засенчени от листата. Младите растения, които не са добре вкоренените, са по-чувствителни към понижаването на температурата, отколкото възрастните. Затова закаляване на разсада гарантира по-добра устойчивост на растенията, в случай на късни пролетни мразове.

Светлина

И към този фактор на средата доматите са с големи изисквания. Затова не е препоръчително да се засаждат до места, които правят сянка – овощна градина, стена, ограда и др.

За доматените лехи изберете слънчево и защитено от течения място в градината.

Почва

Доматите са особено взискателни към почвата. Най-подходящи за културата са глинесто-песъчливите и песъчливо-глинестите почви, които са дълбоки, влагоемни, рохкави, топли, с добра структура и високо съдържание на хранителни вещества.

Когато почвата е по-песъчлива, трябва да се направи по-оптимално торене, което включва внасянето на оборски тор или други органични торове. Върху такива почви обаче доматите започват да зреят по-рано.

Доматите най-добре се развиват при почвена влажност над 70-80% от ППВ и 50-60% относителна влажност на въздуха.

Предшественик

Доматите се засаждат след бобови и тиквови култури за оптимални резултати. Не е желателно, направо е забранено, да се отглеждат след пипер, патладжан и картофи.

Доматите пък са добър предшественик за кореноплодни видове, бобови и листни зеленчуци. Преди засаждането на доматите на постоянно място може да се отглеждат ранни пролетни култури - репички, спанак, зелен лук и зелен чесън.

Храна

Доматите са много взискателни към съдържанието на фосфор в почвата, който трябва да е в лесноусвоима форма. Разбира се, препоръчително е да се извършва комбинирано торене с минерални и органични торове, за да се получат много добри резултати.

Подготовка

Подготовката на почвата е добре да започне още през есента с дълбока обработка, при която се внасят оборският тор, калиевите и фосфорните торове.

През пролетта почвата се прекопава отново, за да се разбият буците, след което се заравнява и се оформят лехите, които се съобразяват с начина на засаждане.