Циклами в градината

14 декември 2019
Цветя
18873
1 2 3 4 5 6 7
 

Отглеждат се по-лесно

Често сме дискутирали цикламите като стайни растения - прекрасен, но капризен вид с покой и изисквания, които остават неразбрани, въпреки изобилната информация. Споменавали сме и дивата циклама (ботурче).

Този път сме предвидили малко по-нетрадиционен прочит. Ще ви разкажем за онези циклами, които можете спокойно да отглеждате в градината.

Интересното е, че има много студоустойчиви представители от този вид, но сдобиването с тях е трудна задача.

Ощe по-любопитно е, че те се отглеждат значително по-лесно, отколкото придирчивата към топлина и вода персийска принцеса. Основното им изискване е горещо и сухо лято и студена, влажна зима.

Д ивите циклами са включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES).

Вносът и износът на посадъчен материал е строго ограничен (поради множество злоупотреби). Това до известна степен затруднява търговията на култивирани циклами.

Приписват им и някои лечебни свойства

Въпреки това са силно отровни!

Документирани са няколко медицински ползи от цикламите - като прочистващо средство, за ускоряване на раждането, предизвикат аборт, да накарат косата да порасне отново.

Въпреки това са силно отровни! При поглъщане в суров вид причиняват диария и дори смърт.

В Близкия Изток, обаче изсушават или пекат клубени като деликатес. Топлинната обработка разгражда токсините, но ако се приготвят неправилно може да е фатално. Венчелистчетата им се използват в много култури за приготвяне на чай. От 1650 г. се отглеждат и размножават заради декоративните им качества. Стават по-популярни след Втората световна война.

Смята се, че циклама в саксия е символ на сбогуването - подарява се при напускане на работа или пенсия.

Всеки месец една цъфти

Важно е градинарят да разбира нуждите им

Студоустойчивите циклами са дребни тревисти растения, които намират място в градината под дървета и храсти.

Най-подходящите цъфтящи съседи за тях са анемоне, ранункулус, хианодокс, крокуси, кокичета, примули, дребни папрати и хости - растения, които не превземат площи само за себе си.

Според специалисти и колекционери има цъфтяща (поне една) циклама през всеки месец от годината.

Ботурчето, разпространено естествено у нас, е сред най-често отглежданите градински украси от този вид.

Следват го Cyclamen alpinum, Cyclamen cilicium, Cyclamen colchicum, Cyclamen coum и други.

Успехът в отглеждането им се крие в разбирането на нуждите им, а районът, от който произхождат, дава най-точните насоки.

Грижи и изисквания

Отцедливата почва е много важна

Ще повторим какво е нужно - сухо и горещо лято, студена и влажна зима.

Растенията, родом от Средиземноморието, активно растат през зимата и спят през лятото.

Влагата през периода на покой граничи с гибел, защото тогава няма нужда от нея.

Отцедливата и добре дренирана почва e от съществено значение. Засаждането на циклами в обсега на поливната система не е добра идея. Растенията са толерантни към рН, обичат каменисти и богати на органика почви.

Грудките се засаждат така, че част от тях да се намира над почвеното ниво. Малко по-дълбоко също е добре.

Видовете с ниска студоустойчивост се засаждат дълбоко.

Маркиране на точното местоположение е препоръчително като превантивна мярка срещу изкопаване през активния градинарски сезон, когато са в покой.

В контейнер

Отглеждането на студоустойчиви циклами в контейнери е доста лесна задача.

Висококачествена и добре дренирана смес и съобразяване с нуждите от вода са достатъчни. Грудките не бива да са подложени на големи температурни промени през зимата. Студената рамка е подходящо място за презимуване.

Пресаждане се прави в периода на покой. Според някои колекционери, цикламите се раздават повече, ако на корените им е тясно. Препоръчва се към субстрата да се добави тор с бавно действие, когато листенцата започнат да се развиват сами. Продължително и обилно подхранване не е необходимо.

Обикновено нямат проблем с болести и неприятели, но не са изключени изненади с листни въшки, трипси и неприятности от физиологичен характер.

Размножават се като картофи

Шегата настрана. Размножаването на циклами е висш пилотаж в отглеждането им.

Грудките могат да бъдат разделяни на секции с поне едно око (растежна точка), но методът крие редица опасности. Дори инвитро размножаването в контролирани условия не е много успешно.

Най-добрият начин за размножаване е чрез семена.

Тънките моменти тук започват от самото опрашване на цветовете, правилния момент за събиране на семената, засяването им, както и грижите след това. Колкото по-дълго се съхраняват семенцата, толкова по-малка е вероятността да поникнат. Поникването става за 2 до 4 седмици, но засяването трябва да се съобрази с периода на покой. Необходима е постоянна влага. Младите растения първо оформят грудка с едно листо, а цъфтеж от бебоците се очаква след около 18 месеца и то при отлични грижи. Процедурата е сложна, изисква много време и усилия, не се препоръчва в домашни условия.

Студоустойчиви видове

Cyclamen alpinum - произхожда от Турция. Характерна особеност е в това, че цветчетата не се навеждат към земята, а само на 90 градуса. Отделят приятен аромат на мед, а цъфтежът започва през август и може да продължи до декември.

Листата притежават невероятно красива сиво-зелена мраморна шарка. В България може да се отглежда само в най-топлите части на страната.

Cyclamen cilicium - отново е Турция, а видът е по-толерантен на слънчево огряване. Листата са с почти кръгла форма и мраморна шарка. Цъфтежът започва през октомври, а цветчетата са обагрени в бяло и розово. Ароматни са. Тази циклама издържа до минус 23-29 градуса.

Сyclamen colchicum е родом от Кавказ, но не се култивира. Листата са сърцевидни, със сребърна шарка. Цветовете - карминени, розови, ароматни с леко усукани венчелистчета.

Cyclamen coum се среща у нас, в Турция, Израел, Сирия, Грузия и други държави.

Слави се с отлична студоустойчивост, интересна шарка на листата и цъфтеж от декември до март с цветчета в розови и пурпурни багри. Тази циклама е една от най-често използваните за създаване на нови сортове, клонове и хибриди, наред с Cyclamen hederifolium.

Естествено, това не са всички студоустойчиви видове. При интерес от страна на читателите, може да представим още, както и цикъла им на развитие на тези приказни и цветни феи.

Още от Цветя
0

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

0

Освен, че подобряват естетиката и уюта в дома, стайните растения допринасят и за здравословното състояние на хората. Причините да отглеждаме цветя са много, но ще разгледаме само някой от тях

0

Мястото в малките дворни градинки е ограничено и никога не стига. Знаем и това , че зърнено-житните култури принадлежат на голямото земеделие с хилядите декари и тонове добив, изхранват човечеството

0

Оценени заради своя изключително ранен цъфтеж - още през зимата, още в снега, кукуряците си проправят път към градините и сърцата на градинарите все по-уверено

0

Всяка пролет представя своята пиеса по изумителен и неповторим начин. Героите в нея - цветята, всеки път играят вече познатите ни роли, но по нов и различен начин

Последни новини
0

Най-характерните са: кълването на хоросана от стените на птичарника; търсене на варовикови камъчета; накълваване на перата на съседни птици; накълваване накрая и на яйцата. Важно

0

. Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1. Към тази смес, на всеки 1 кубически метър се прибавя 0

0

Които са наясно, че породата пряко влияе на търговията А възможности има - секторът покрива 3 доходоносни бизнес ниши - за овче мляко, месо и разплодни животни, напомня Михаил Михайлов, изп

0

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната

0

Как пенсиите или поне някои от тях да са по-високи? И кой може да го направи? Академиците от Невидимия университет предлагат специална рецепта със свое революционно възвание

Коментари
1 от ЗЕЛЕНО БГ на 14 януари 2020
Циклама, цвете което цъфти през зимата https://zeleno.bg/tsiklama-tsvete-koeto-tsafti-zimata/

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бернар Арно, който през 2019 г. купи “Тифани” за $ 16,2 млрд., е наричан “дискретният хищник” Французин е новият най-богат човек в света, обяви сп. “Форбс” преди седмица. Бернар Арно, собственик на световния лидер в лукса - компанията “Луи Вюитон Мое Енеси”, изпревари шефа на “Амазон” Джеф Безос с колосалното състояние 117 млрд

Китайският сектор за производство на софтуер и информационни технологии разчита все повече на технологичните иновации, показва проучване на Министерството на индустрията и информационните технологии, предаде bulgarian.cri.cn. Индексът за цялостното развитие на сектора продължава да нараства през последните години, като през 2019 г

„Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 („Канзас“), който очаквахме. Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия“. Това коментира пред "Би Ти Ви" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод бързото настъпване на грипа през