Циклами в градината

14 декември 2019
Цветя
28809
1 2 3 4 5 6 7
 

Отглеждат се по-лесно

Често сме дискутирали цикламите като стайни растения - прекрасен, но капризен вид с покой и изисквания, които остават неразбрани, въпреки изобилната информация. Споменавали сме и дивата циклама (ботурче).

Този път сме предвидили малко по-нетрадиционен прочит. Ще ви разкажем за онези циклами, които можете спокойно да отглеждате в градината.

Интересното е, че има много студоустойчиви представители от този вид, но сдобиването с тях е трудна задача.

Ощe по-любопитно е, че те се отглеждат значително по-лесно, отколкото придирчивата към топлина и вода персийска принцеса. Основното им изискване е горещо и сухо лято и студена, влажна зима.

Д ивите циклами са включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES).

Вносът и износът на посадъчен материал е строго ограничен (поради множество злоупотреби). Това до известна степен затруднява търговията на култивирани циклами.

Приписват им и някои лечебни свойства

Въпреки това са силно отровни!

Документирани са няколко медицински ползи от цикламите - като прочистващо средство, за ускоряване на раждането, предизвикат аборт, да накарат косата да порасне отново.

Въпреки това са силно отровни! При поглъщане в суров вид причиняват диария и дори смърт.

В Близкия Изток, обаче изсушават или пекат клубени като деликатес. Топлинната обработка разгражда токсините, но ако се приготвят неправилно може да е фатално. Венчелистчетата им се използват в много култури за приготвяне на чай. От 1650 г. се отглеждат и размножават заради декоративните им качества. Стават по-популярни след Втората световна война.

Смята се, че циклама в саксия е символ на сбогуването - подарява се при напускане на работа или пенсия.

Всеки месец една цъфти

Важно е градинарят да разбира нуждите им

Студоустойчивите циклами са дребни тревисти растения, които намират място в градината под дървета и храсти.

Най-подходящите цъфтящи съседи за тях са анемоне, ранункулус, хианодокс, крокуси, кокичета, примули, дребни папрати и хости - растения, които не превземат площи само за себе си.

Според специалисти и колекционери има цъфтяща (поне една) циклама през всеки месец от годината.

Ботурчето, разпространено естествено у нас, е сред най-често отглежданите градински украси от този вид.

Следват го Cyclamen alpinum, Cyclamen cilicium, Cyclamen colchicum, Cyclamen coum и други.

Успехът в отглеждането им се крие в разбирането на нуждите им, а районът, от който произхождат, дава най-точните насоки.

Грижи и изисквания

Отцедливата почва е много важна

Ще повторим какво е нужно - сухо и горещо лято, студена и влажна зима.

Растенията, родом от Средиземноморието, активно растат през зимата и спят през лятото.

Влагата през периода на покой граничи с гибел, защото тогава няма нужда от нея.

Отцедливата и добре дренирана почва e от съществено значение. Засаждането на циклами в обсега на поливната система не е добра идея. Растенията са толерантни към рН, обичат каменисти и богати на органика почви.

Грудките се засаждат така, че част от тях да се намира над почвеното ниво. Малко по-дълбоко също е добре.

Видовете с ниска студоустойчивост се засаждат дълбоко.

Маркиране на точното местоположение е препоръчително като превантивна мярка срещу изкопаване през активния градинарски сезон, когато са в покой.

В контейнер

Отглеждането на студоустойчиви циклами в контейнери е доста лесна задача.

Висококачествена и добре дренирана смес и съобразяване с нуждите от вода са достатъчни. Грудките не бива да са подложени на големи температурни промени през зимата. Студената рамка е подходящо място за презимуване.

Пресаждане се прави в периода на покой. Според някои колекционери, цикламите се раздават повече, ако на корените им е тясно. Препоръчва се към субстрата да се добави тор с бавно действие, когато листенцата започнат да се развиват сами. Продължително и обилно подхранване не е необходимо.

Обикновено нямат проблем с болести и неприятели, но не са изключени изненади с листни въшки, трипси и неприятности от физиологичен характер.

Размножават се като картофи

Шегата настрана. Размножаването на циклами е висш пилотаж в отглеждането им.

Грудките могат да бъдат разделяни на секции с поне едно око (растежна точка), но методът крие редица опасности. Дори инвитро размножаването в контролирани условия не е много успешно.

Най-добрият начин за размножаване е чрез семена.

Тънките моменти тук започват от самото опрашване на цветовете, правилния момент за събиране на семената, засяването им, както и грижите след това. Колкото по-дълго се съхраняват семенцата, толкова по-малка е вероятността да поникнат. Поникването става за 2 до 4 седмици, но засяването трябва да се съобрази с периода на покой. Необходима е постоянна влага. Младите растения първо оформят грудка с едно листо, а цъфтеж от бебоците се очаква след около 18 месеца и то при отлични грижи. Процедурата е сложна, изисква много време и усилия, не се препоръчва в домашни условия.

Студоустойчиви видове

Cyclamen alpinum - произхожда от Турция. Характерна особеност е в това, че цветчетата не се навеждат към земята, а само на 90 градуса. Отделят приятен аромат на мед, а цъфтежът започва през август и може да продължи до декември.

Листата притежават невероятно красива сиво-зелена мраморна шарка. В България може да се отглежда само в най-топлите части на страната.

Cyclamen cilicium - отново е Турция, а видът е по-толерантен на слънчево огряване. Листата са с почти кръгла форма и мраморна шарка. Цъфтежът започва през октомври, а цветчетата са обагрени в бяло и розово. Ароматни са. Тази циклама издържа до минус 23-29 градуса.

Сyclamen colchicum е родом от Кавказ, но не се култивира. Листата са сърцевидни, със сребърна шарка. Цветовете - карминени, розови, ароматни с леко усукани венчелистчета.

Cyclamen coum се среща у нас, в Турция, Израел, Сирия, Грузия и други държави.

Слави се с отлична студоустойчивост, интересна шарка на листата и цъфтеж от декември до март с цветчета в розови и пурпурни багри. Тази циклама е една от най-често използваните за създаване на нови сортове, клонове и хибриди, наред с Cyclamen hederifolium.

Естествено, това не са всички студоустойчиви видове. При интерес от страна на читателите, може да представим още, както и цикъла им на развитие на тези приказни и цветни феи.

Още от Цветя
0

Не поливайте наред! Дали традиционно отпускарският месец ще бъде такъв и през тази година? Или се „отпуснахме“ достатъчно още през пролетта? Хубавото на ситуацията бе

0

Инвазивните видове вредят на флората и фауната ни! Наред с много екзотични, красиви и нетипични за българския климат растения, у нас навлизат и такива

0

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания

0

В рода има над 500 вида Разкошна и неповторима, пасифлората бързо грабва погледите, а цветът ѝ остава в съзнанието на запалените цветари и колекционери като нестандартен и чудно красив

0

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Последни новини
0

В Европа пазарът на органични храни ще продължи да расте и биологичното производство се нуждае от по-нататъшен напредък. Това се посочва в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“

0

Световните цени на храните продължават да се покачват вече втори пореден месец, като най-много поскъпват растителните масла и млечните продукти. Това се посочва в съобщението на Организацията за

0

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг

0

Погрижете се и за другите - средни и късни Може да удължите живота на ранните домати, за да получите допълнителна продукция от тях, като ги подмладите

0

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

Коментари
1 от ЗЕЛЕНО БГ на 14 януари 2020
Циклама, цвете което цъфти през зимата https://zeleno.bg/tsiklama-tsvete-koeto-tsafti-zimata/

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С голове на Мартин Камбуров (19') и Даниел Младенов (33') новакът в родния елит ЦСКА 1948 води на полувремето в домакинството си на ЦСКА от първия кръг на българското първенство. Голът за гостите пък вкара Валентин Антов в добавеното време. Преди напечения мач феновете на двата отбора размениха множество нецензурни подвиквания и скандирания

Градското население вижда криза в бъдещето, селското - все още не Населението на българските градове очаква икономическата ситуация в страната през следващите 12 месеца да се влоши, докато селското население очаква да се подобри. Това показват данните от потребителското наблюдение на НСИ за юли. Обикновено селското население у нас е много

Даниел Ганчев - Instakilla хващан преди за палеж Хакер, приемал поръчки да удари различни сайтове, а след това искал пари от тях, за да им върне базите данни, бе задържан при спецакция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. 24-годишният Даниел Ганчев, познат като Instakilla, бил арестуван на 5 август в Пловдив