То е първата брънка към създаване на действителна пчеларска гилдия, категоричен е Николай Гайдов, председател на ОПС “Акация 1899” - Пловдив

Жени Владинова

Пчеларският сектор се нуждае от структурни организационни промени. И това го доказва анализът на председателите на различни пчеларски организации и сдружения в различните райони на страната.

Затова и в този брой на в. “Български фермер” ще ви запознаем с позицията на двама професионални пчелари, нагърбили се със задачата за създаване на единен български пчеларски съюз.

Ето мнението на Николай Гайдов, председател на ОПС “Акация 1899” - Пловдив:

- Г-н Гайдов, вие сте от много (колко?) години в пчеларството. Защо според вас до момента не се е случило обединение на пчеларите в България?

- С пчеларство се занимавам от 1990 г. Много са причините, но основните са:

Разслоеността на сектора. Малко професионални пчелари, доста полупрофесионални пчелари и като че ли още повече хоби такива. С различни интереси, проблеми и желания.

Многото лични и частни интереси, за които единението в сектора не е от полза. Тук важи принципа "Разделяй и владей"!

Незаинтересоваността на държавата в лицето на министерството да обърне внимание на сектора. Една единна организация с повече претенции и лостове за влияние ще създаде за тях и повече проблеми. Това е същата ситуация, както и при закона за браншовите организации.

Силното его на някои от ръководителите на организации, които единствено "имитират" активност и създават само медийна популярност.

- Какво е различното в сегашната обстановка - има криза в сектора или са други причините?

- От 2011 г. проблемите в пчеларството все повече нарастват!

Тази година според всички сме стигнали дъното. Защо?

Първо, безпардонността и наглостта на земеделски стопани при извършването на рз-мероприятия, което доведе до изключително много загинали пчелни семейства.

Второ: Цената на продукта мед - 3 лв./кг.

Всъщност кризата се обуславя и от още много други причини, като липса на адекватно финансиране, липса на адекватни мерки по отношение на справянето на сектора с различните болести и неприятели, оказващи тежък биологичен натиск върху пчелните колонии и увеличаващата се и вследствие на това зимно-пролетна смъртност. Неспазване на законовите нормативни документи и липсата на контрол от държавните институции при създаване и ситуиране на нови пчелни ферми. Вследствие на това по места и общини броят им нарасна неимоверно много. Което пък създаде възможности за епизоотични обстановки - Карловско и Смолянско са пример в това отношение.

- Какви са дългосрочните перспективи пред българското пчеларство при наличието на обединение и при отказ от такова?

- Никакви. Без обединение пчеларството няма перспективи. Но, дори и при наличие на такова, от съществено значение за решаване на проблемите, пак ще е свързано с обществената активност на активистите и ръководствата на организациите по места. Незаинтересоваността на тези хора в момента не позволява да се формира единна позиция по отделните проблеми, а също и да се създаде на практика и съзнание за общностност и съпричастност.

Самото обединение не е панацея

Но то е първата брънка към създаване на действителна пчеларска гилдия. Пчеларските лидери по места трябва да са наясно с отговорностите си и с факта, че трябва да поработят за своето по-добро съществуване.

- Кои са потенциалните членове на евентуалната организация - само пчелари, пчеларски организации ли ще са членове или ще потърсите подкрепата на преработвателите и търговците на пчелни продукти?

- Правейки анализ на случващото се в отрасъла през последните години, смятам, че трябва да бъде приложен опитът, натрупан в други страни.

В национална бъдеща организация трябва да членуват само структури

А това означава организации, регистрирани по закона на ЮЛНСЦ. Те трябва да поемат отговорността по избора на местни представители в ръководната структура на една единна организация и да бъдат основният фактор на контрол върху решенията и действията й.

В национална пчеларска организация нямат място други сегменти от звена, свързани по някакъв начин с пчеларството. Самата организация ще осъществява контактите, връзките, контрола и политиката относно тези звена

- За национално обединение се заговори преди година на пчеларския семинар в Русе. Темповете на обединение не ви ли притесняват?

- Толкова много сме закъснели с този процес, че когато и да се осъществи, ще е единствено от полза за сектора. Но говорим за истинско обединение, което ще изпълни изискването от чл. 5 от закона и управляващо звено с визия за справяне с проблемите. Всичко друго ще бъде поредната куха пчеларска структура.

На последно място е необходимо и съдействие и усилия от страна на министерството за признаване и финансиране на тази организация. Тя ще им бъде единствено и само от полза при решаване на техните проблеми.

Държавата разглежда пчеларя само като източник за постъпления

в хазната, но не изпълнява ангажимента си към
данъкоплатеца, коментира състоянието на сектора д-р Иван Кючуков - председател на СНЦОП “Пчеларство Регион Елхово”

Д-р Иван Кючуков - председател на СНЦОП “Пчеларство Регион Елхово”

Д-р Иван Кючуков - председател на СНЦОП “Пчеларство Регион Елхово”

Според председателя на СНЦОП "Пчеларство Регион Елхово" д-р Иван Кючуков разрешаването на проблемите се крие в промяната на държавните критерии за управление

- необходимо е почистване на "празните" сдружения от работните групи. Според него е необходимо задължително членуване на пчеларите -земеделските стопани, в териториално разделени организации, защитаващи интересите им по райони. Подобно структуриране би решило проблеми с биосигурността, би намалило ангажиментите и на така претоварената БАБХ, би имало саморегулираща функция, би подпомагало държавното управление непосредствено с всички отговорности за това към пчеларския сектор и обществеността.

Но всичко това би било възможно само и единствено при обособяване на единна национална структура, лишена от единно представителство, чийто гръбнак биха били общинските сдружения, в които членуват редовите пчелари.

В противен случай обединението е безпредметно, тъй като не би имало субект, за когото да се прави въобще нещо, категоричен е д-р Кючуков.