Максимално комфортните условия в птицефермата свеждат смъртността до минимум

Доброто родителско стадо, оптималната инкубация и условия на транспортиране осигуряват получаването на висококачествени партиди еднородни еднодневни пилета.

Но само това не е гаранция за по-нататъшно успешно развитие на птиците.

Сред многото фактори, оказващи влияние на показателите след излюпването, настаняването им и управлението на отглеждането им са сред решаващите.

Птиците трудно се възстановяват след лошо начало през първите дни и особено бройлерите, чийто производствен период е кратък. Това води до намаляване на еднородността.

Правилнта подготовка на птичарника за настаняването на пилетата е важен аспект в отглеждането им. Очевидно е, че стриктното почистване и дезинфекция на помещенията и оборудването между отделните стада е критично важно: планирането на максималното количество производствени цикли годишно не трябва да влияе на правилното почистване и хигиена.

Възможно е това да не е толкова очевидно, но трябва да се отдели внимание и на достатъчното затопляне на помещението, като се осигури не само загряване на въздуха, но и на пода под постелята.

Подът трябва да е напълно изсъхнал, постелята е желателно да не се слага по-рано от няколко часа преди пристигането на пилетата, за да се осигури бързо и равномерно затопляне.

Много е важно да се обърне внимание на температурата в помещението тъй като терморегулаторните системи на пилетата още напълно не са сформирани. Телесната им температура е силно зависима от околната среда и ако се отдели внимание само на температурата на въздуха, пилетата може да се преохладят, тъй като цялата топлина ще отива през краката в студения под или ако се отглеждат в условия на течение.

Ако преохлаждането е факт, пилетата се скупчват, лежат и остават неактивни, вместо да търсят вода и храна.

Ако помещението е прекалено топло, това не само е скъпо, но и води до риск от обезводняване, когато пилето често дишат, особено в съчетание с ниска относителна влажност. И отново пилетата ставата неактивни и не получават правилен старт, а смъртността първата седмица се увеличава.

Осигуряването на пилетата след настаняването на колкото се може по-бърз достъп до храна и вода е основна цел на доброто управление на птицефермата. Вниманието към детайлите при подготовката на помещението - такива като осигуряване на допълнително хранене близо до поилките (т.е. на специална хартия под линията на поилките) или на допълнителни поилки до хранилките, както и регулиране на равнището и налягането във водните линии, е от голямо значение. Ако към всичко изброено птичарникът е и добре осветен, пилетата бързо намират храна и вода. Впоследствие трябва да се проверява редовно поведението на пилетата включително телесната им температура и състоянието на зоба. Това позволява да се открият пропуските по време на първите толкова важни дни.

ПРЕДИ НАСТАНЯВАНЕТО НА НОВАТА ПАРТИДА

Какво препоръчват специалистите преди зареждането на еднодневните пилета в помещението:

Почистете и дезинфекцирайте щателно помещенията между отделните стада.

Навреме загрейте пода под постелята до 38-30 градуса преди пристигането на следващата партида еднодневни пилета. В зависимост от характеристиките на пода и началната температура това трябва да стане 24-48 часа преди това.

Температурата на въздуха трябва да е 33-35 градуса на равнището на пилетата в зависимост от размера им (за малките пилета температурата е по-висока).

Извадете пилетата от кашоните веднага след пристигането им в птицефермата.

Включете вентилацията навреме, за да избегнете високи равнища на CO2, като по този начин предотвратите сухия въздух на равнището на пилетата.

Осигурете достъп до прясна чиста вода и храна, равномерно разпределени в помещението.

Осигурете осветление минимум от 20 лукса; 30-40 лукса не се препоръчват.

Редовно проверявайте поведението на пилетата и вземайте необходимите мерки при откриване на проблем.

Използвайте теглото на 7-дневните пилета и смъртността като ключови показатели на развитието на пилетата и за управление на подрастването. 

Подгответе добре помещението преди зареждането на новата партида пилета
Подгответе добре помещението преди зареждането на новата партида пилета
Осигурете на пилетата бърз достъп до храна и вода
Осигурете на пилетата бърз достъп до храна и вода
Редовната проверка на пилетата позволява да се открият пропуски по време на първите толкова важни дни
Редовната проверка на пилетата позволява да се открият пропуски по време на първите толкова важни дни
Теглото е ключов показател за развитието на пилетата
Теглото е ключов показател за развитието на пилетата