Максимално комфортните условия в птицефермата свеждат смъртността до минимум
Доброто родителско стадо, оптималната инкубация и условия на транспортиране осигуряват получаването на висококачествени партиди еднородни еднодневни пилета.
Но само това не е гаранция за по-нататъшно успешно развитие на птиците.
Сред многото фактори, оказващи влияние на показателите след излюпването, настаняването им и управлението на отглеждането им са сред решаващите.
Птиците трудно се възстановяват след лошо начало през първите дни и особено бройлерите, чийто производствен период е кратък. Това води до намаляване на еднородността.
Правилнта подготовка на птичарника за настаняването на пилетата е важен аспект в отглеждането им. Очевидно е, че стриктното почистване и дезинфекция на помещенията и оборудването между отделните стада е критично важно: планирането на максималното количество производствени цикли годишно не трябва да влияе на правилното почистване и хигиена.
Възможно е това да не е толкова очевидно, но трябва да се отдели внимание и на достатъчното затопляне на помещението, като се осигури не само загряване на въздуха, но и на пода под постелята.
Подът трябва да е напълно изсъхнал, постелята е желателно да не се слага по-рано от няколко часа преди пристигането на пилетата, за да се осигури бързо и равномерно затопляне.
Много е важно да се обърне внимание на температурата в помещението тъй като терморегулаторните системи на пилетата още напълно не са сформирани. Телесната им температура е силно зависима от околната среда и ако се отдели внимание само на температурата на въздуха, пилетата може да се преохладят, тъй като цялата топлина ще отива през краката в студения под или ако се отглеждат в условия на течение.
Ако преохлаждането е факт, пилетата се скупчват, лежат и остават неактивни, вместо да търсят вода и храна.
Ако помещението е прекалено топло, това не само е скъпо, но и води до риск от обезводняване, когато пилето често дишат, особено в съчетание с ниска относителна влажност. И отново пилетата ставата неактивни и не получават правилен старт, а смъртността първата седмица се увеличава.
Осигуряването на пилетата след настаняването на колкото се може по-бърз достъп до храна и вода е основна цел на доброто управление на птицефермата. Вниманието към детайлите при подготовката на помещението - такива като осигуряване на допълнително хранене близо до поилките (т.е. на специална хартия под линията на поилките) или на допълнителни поилки до хранилките, както и регулиране на равнището и налягането във водните линии, е от голямо значение. Ако към всичко изброено птичарникът е и добре осветен, пилетата бързо намират храна и вода. Впоследствие трябва да се проверява редовно поведението на пилетата включително телесната им температура и състоянието на зоба. Това позволява да се открият пропуските по време на първите толкова важни дни.
ПРЕДИ НАСТАНЯВАНЕТО НА НОВАТА ПАРТИДА
Какво препоръчват специалистите преди зареждането на еднодневните пилета в помещението:
Почистете и дезинфекцирайте щателно помещенията между отделните стада.
Навреме загрейте пода под постелята до 38-30 градуса преди пристигането на следващата партида еднодневни пилета. В зависимост от характеристиките на пода и началната температура това трябва да стане 24-48 часа преди това.
Температурата на въздуха трябва да е 33-35 градуса на равнището на пилетата в зависимост от размера им (за малките пилета температурата е по-висока).
Извадете пилетата от кашоните веднага след пристигането им в птицефермата.
Включете вентилацията навреме, за да избегнете високи равнища на CO2, като по този начин предотвратите сухия въздух на равнището на пилетата.
Осигурете достъп до прясна чиста вода и храна, равномерно разпределени в помещението.
Осигурете осветление минимум от 20 лукса; 30-40 лукса не се препоръчват.
Редовно проверявайте поведението на пилетата и вземайте необходимите мерки при откриване на проблем.
Използвайте теглото на 7-дневните пилета и смъртността като ключови показатели на развитието на пилетата и за управление на подрастването.
Коментари