Независимо дали машините са пилотни, или безпилотни, се очаква тази нововъзникваща индустрия да достигне 400 милиона долара до 2025 г.

В настоящата епоха на самоуправляващи се автомобили, предписано засяване чрез сателитно наблюдение и приложение на азот с променлива скорост, базирано на цвета на растенията, вероятно беше само въпрос на време, преди изкуственият интелект да вземе роля в борбата с плевелите.

Ако има някакво съмнение за бъдещето на роботизираните машини за плевене, нека напомним, че наскоро John Deere намери за добре да похарчи 305 милиона долара за придобиване на Blue River Technology (BRT), калифорнийска компания, създала Lettuce Bot.

Използвайки вградена камера, Lettuce Bot сканира полето чрез алгоритми и машинно зрение, за да идентифицира всеки кълн като маруля или плевел само за 0,02 секунди

Той пръска нежеланото растение с насочена струя хербицид.

Въз основа на това компанията после въведе своята технология See&Spray. Разчитайки на масивна библиотека от растителни и плевелни изображения, машината има уникалната способност да открива най-малките разлики между културата и плевелите и да се насочва към последните с помощта на роботизирани дюзи, които са едновременно точни и прецизни.

Уили Пел обаче, директор на новите технологии в BRT, отказва да нарича технологията изкуствен интелект. Вместо това той казва, че е по-близо до “наистина доброто запаметяване”.

Въпреки че е рано да се знае как John Deere ще включат технологията в други машини, те планират да задържат компанията от 60 души на сегашното ѝ място в Сънивейл, Калифорния. Планират също и през 2018 г. да продължат тестването върху памук и соя.

Междувременно Пел казва, че съществуващата машина може да бъде научена да прави и други видове приложения. “Можете да обърнете технологията, ако искате да приложите фунгицид или тор върху реколтата”, обяснява той.

Тъй като технологията See&Spray прилага микроджет от хербицид само върху плевелите (за разлика от широко разпространеното приложение по цялото поле), машината

намалява употребата на химикали с около 90%

С помощта на почти същата технология като See&Spray, компания в Швейцария се надява да направи процеса на плевене самостоятелен. Използвайки вградена камера, GPS насоки и серия от сензори, соларният робот от ecoRobotix Ltd., с който вече сме ви запознавали в предходен брой, е проектиран да следва редовете на посевите и да открива наличието на плевели в и между редовете. След това две роботизирани ръце се насочват към всеки отделен плевел с микродоза хербицид.

Точковото третиране с химикали обаче не е единственият вариант в света на роботизираните машини за плевене. Поне две компании вече продават роботизирани машини, които включват в себе си механични инструменти. Като пример, F. Poulsen Engineering, базирана в Дания, предлага Robovator, който е машина за окопаване за борба с плевелите в редовете на визуална основа.

Снабдена със специална камера за откриване на растения над всеки ред, тази машина не само оре почвата между редовете, но и окопава между всяко растение в редицата с помощта на механичен инструмент, управляван от хидравлично захранване. Компанията предлага и модел за термично плевене който използва точкови пламъци за ликвидиране на плевели.

“Софтуерът за Robovator първоначално е създаден за маруля”, казва Франк Пулсен, основател на F. Poulsen Engineering. “Сега работим и върху посевните култури. Не виждаме причина, поради която не може да се използва при близко разположени култури, тъй като механичната машина може да работи при култури, разположени на разстояние 10 см, докато термичната версия има възможност до 5 см. Следователно, Robovator вече може да се използва за редица култури, а нашите клиенти все още намират нови начини да използват машината.”

Подобна машина от компания със седалище в Холандия е Steketee IC Weeder. Подобно на Robovator, и тя използва изображения на камери, за да изчисли положението на растенията и след това окопава около тях.

Джо Сътън, главен изпълнителен директор на Sutton Ag Enterprises в Салинас, Калифорния, казва, че дилърът вече е продал около половин дузина Steketee IC Weeders, откакто е станал единствен дистрибутор в САЩ през 2015 г. Въпреки това, почти всички от тях към днешна дата са отишли във ферми за марули

“Използва се главно при висококачествени зеленчукови редове, които преди това са били много трудоемки, отчасти поради цената и работната скорост”, казва Сътън.

Работната скорост както за Robovator, така и за Steketee машината обикновено е около 5 км/ч. Въпреки че Пулсен казва, че ограничаващият фактор при Robovator не е колко бързо може да работи машината, а видът на реколтата и нейната чувствителност към замърсяване върху листата.

“Производителите на маруля предпочитат листата да са чисти. Други култури са много по-толерантни и позволяват скорост от 6-7 км/ч”, обяснява той. Според някои проучвания 255 различни вида плевели вече са изградили устойчивост при 92 култури в 70 държави. И все пак, на пазара вече почти 20 години не е въведен основен нов хербициден начин на действие. Това оставя вратата широко отворена за автономни роботизирани машини за плевене.

Соларният робот от ecoRobotix Ltd. използва вградена камера, GPS насоки и серия от сензори
Соларният робот от ecoRobotix Ltd. използва вградена камера, GPS насоки и серия от сензори
Robovator не само оре между редовете, но и окопава между всяко растение в редицата
Robovator не само оре между редовете, но и окопава между всяко растение в редицата