1. Размери - като начало, определете колко свободно място имате в двора или градината си. Тук става въпрос за двете измерения - дължина и ширина. В някои редки случай, трябва да прецените и височината, например ако имате някое дърво или покрив на постройка, които биха попречили на строежа. Не се захласвайте по големите зимни градини или по прекалено малките. Преценете точно колко място искате да отделите за градината, съобразено с евентуалното ѝ предназначение.

Някои превръщат зимната си градина в школа по танци и тогава съвсем нормално им трябва доста пространство. Ако пък искате място за следобедното кафе или вечерно питие под звездите, направете си малка зимна градина.

2. Вид на зимната градина - тук може да се каже, че има два основни вида: дървена конструкция или PVC (алуминиева) конструкция. Изборът се свежда до вашия вкус и до екстериора на къщата ви. Ако жилищната постройка е дървена, добре е да изберете дървена конструкция. Но дървената конструкция е доста по-скъпа и ако бюджетът ви е ограничен, тогава по-добре изберете алуминиева конструкция. Тези градини са доста здрави и издръжливи на капризите на времето, доста по-евтини са, а напоследък се предлагат и с различен вид оцветяване на профилите, за да се впишат във външния вид на къщата ви.

3. Стил зимна градина - този фактор определя външния вид на зимните градини или по просто казано - формата на тези луксозни постройки. Има много видове като Едуардски стил, Викториански стил, наклонена, Г-образна и т.н. Разбира се, може да направите свой собствен дизайн, съобразен с формата на вашия дом и свободното пространство в двора. Направете зимната си градина, така че да се вписва и да допълва формата на жилищната постройка.

4. Вид строителство - това определя вида на стените, на зимната градина. Съществуват много решения, но два са основните: стени, изцяло направени от стъкло или малка тухлена стена, на 1/3 от височината на стената и останалите 2/3 стъклопакет. Това зависи единствено от предпочитанията на собственика. Ако например не искате да стоите като във витрина, направете си малка стена. Ако пък искате да се наслаждавате на чудесна открита гледка и слънчевите лъчи, изградете стените изцяло от стъкло.

5. Вентилация - И накрая, трябва да решите дали искате вентилация във вашата зимна градина. В общи линии, това е задължително, за да не се превърне тя в сауна. Единственото, което трябва да се уточни е размера и вида на вентилационните отвори.

Важни са и неща като разположението на вратата и прозорците, вида на стъклата (затъмнени или не) и други, които също са част от проектирането на зимната градина. Добре е да обсъдите всички тези аспекти със специалист в тази област.

Отопление и вентилация

Независимо дали предвиждате да използвате вашата зимна градина през цялата година или само през топлите дни, вентилацията е важна част за осигуряване на красива и комфортна обстановка.

Свежият въздух е най-добрият ароматизатор за всяко помещение. На никой няма да му се хареса миризмата на застояло и мухъл. Тук на помощ идват различните методи за осигуряване на вентилация.

Добър метод за запазване на топплината в рамките на жилищното пространство е осигуряване на въздушна циркулация между зимната градина и основната жилищна постройка - разбира се ако става дума за прикрепена зимна градина.

По този начин, топлината се запазва, а излишната влага от градината овлажнява въздуха в останалите помещения.

Приятна топла вечер в зимната градина, в компанията на близки и приятели може да ви донесат системите за отопление на зимни градини

Отоплението е важна част от проектирането на мечтаната постройка, ако имате намерение да я използвате целогодишно. Има различни системи за отопление:

топлинни помпи - осигурява както отопление, така и охлаждане в горещите дни. Тези помни са на прилични цени, енергийно ефективни и не са вредни за околната среда;

слънчеви панели - изключително екологични, използват на практика неизчерпаема и възобновяема енергия;

парно отопление (във всичките му разновидности) - ако имате централно или локално отопление в жилищната постройка, добра идея е да използвате част от енергията му за отопление на зимната градина;

инфрачервени нагреватели - лесни и бързи за инсталация, тези отоплителни уреди осигуряват комфорт и топлина на местата пред тях.

Особено полезно, ако не искате да чакате целия обем на градината да се затопли, а искате моментално чувство на топлина;

подово отопление - добре познатото на всички отопление. Може да бъде както електрическо, така и използващо топла вода от централното отопление на жилищната постройка;

конвекторни радиатори - вариант на електрически уреди. Имат предимството, че не се загряват до висока температура, което предотвратява случайни изгаряния при неволен допир;

отопляеми стъкла - усъвършенстван вариант на конвекторните отоплителни уреди.

Отопляемите стъкла са неефективни по отношение на консумираната енергия, тъй като част от топлината се отдава в околната среда.

От друга страна спестяват място за инсталиране на отоплителни уреди в зимната градина и изключват появата на конденз по стъклените повърхности на вашата градина, тъй като те са източник на топлина.