37, 3% от селскостопанския износ на страната е на този сектор 

От сектор зърнопроизводство зависят немалко перспективи и много пари, които постъпват в държавата от експорт, стана ясно на Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите. И както министър Десислава Танева се изрази "зърнопроизвидството тегли каруцата на българското земеделие" и за следващия период трябва да защити достойното си място .

Как изглежда това в площи и пари до днес?

В площи

През 2019 г. със зърнено-житни култури са заявени 19, 3 млн. дка у нас, с технически – 9,7 млн. дка. Още 3,8 млн. дка са заявени като угари и люцерна. Така се стига почти до 81% от обработваемата земя в България, която е обхваната от членовете на НАЗ. Това според министър Танева ще бележи и бъдещото развитие и тенденции на земеделското производство в страната.

В пари

Данните показват, че за 2018 г. общо 3,1 млрд. лева или 37,3% от общия селскостопански износ на страната ни се пада на сектор зърнопроизводство, което доказва завоюваните от него позиции на европейската и световна сцена. И това, че държавата разчита на неговия експорт.

В бъдеще

Каква ще бъде националната аграрна политика и какви са предизвикателствата, обясни на форума министър Десислава Танева.
Двете държавни помощи, от които се възползва секторът – отстъпката в акциза за горивата и помощта чрез остъпка в корпоративия данък, която е на стойност 41, 2 млн. лв., засега са със срок до 2020 г., но почти е сигурно, че ще бъдат удължени с още две години. ЕК обсъжда в момента регламент за удължаването им, а България е готова веднага щом това стане факт да поиска съответните нотификации, каза тя.
МЗХГ вижда реално високи възможости за сектора в новия програмен период, защото вече е доказал, че е устойчив, изграден на пазарен принцип и конкурентен на световната сцена.
Две предизвикателства очерта министър Танева за новия програмен период.

Идва време на климатични промени

и въздействие върху околната среда. И според нея, ако има сектор, който може да се справи бързо, да щади почвените ресурси и биологичното разнообразие, като използва новата зелена архитектура на ЕК, това е зърнопроизводството. Затова то трябва да разкрие иновативните си практики, които да станат мерки, или по новому интервенции за новия програмен период.

Според изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев, институцията е изпълнила обещанието си към фермерите и плащанията към тях вече вървят редовно, преодолява се и изоставането на ПРСР. Той съобщи, че за сектор зърнопроизводство отиват 80% от плащанията на площ и това е обяснимо. Но за сметка на това от ПРСР при зърнопроизводителите са влезли не повече от 7 % от средствата. Грудев информира

кои са злободневните теми

Една от тях е, че фонд "Земеделие" вече надгражда системата за електронни услуги, която да отговаря на степента на модернизация на земеделските стопанства. Услуга, достойна за конкурентоспособността на произодителите, както я описа изпълнителният директор на ДФЗ, която има пълната административна и софтуера възможност.
Той заяви, че до две години системата ще стане масов начин за подаване на заявленията в България, като вариантите са два – или като фермерът "затвори" заявлението със собствен електроенен подпис, или като на финала на процедурата посети офисите на земеделските служби, за да се идентифицира. Но не пречи на НАЗ да помисли да снабди членовете си с по един електроенен подпис, посъветва Грудев.