75% от земеделската земя у нас се обработва от сектор зърнопроизводство, показва структурата на земеделието в България. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриването на 9-тия Национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив.

България е  на 11-то място по износ на зърно в света, през 2018 г. е получила над 12 млн. тона зърно общо, от които 6,8 млн. тона е изнесена продукция, което е пример за конкурентност на световно ниво. За 2019 г. се очаква реколтата от пшеница да е 6 млн. тона.

Тя похвали сектора, че е развит и иновативен, и че е сред световните сили и по-експорт на царевица - на 11-то място, на черен маслодаен слънчоглед е на второ място, по експорт на рапица - на осмо място. Заради тези резултати МЗХГ гледа към 2020 г. с доза оптимизъм.

Танева специално наблегна, че се намираме в интересно, динамично и стратегически важно време. Не пропусна да се обърне към зърнопроизводителите и с леко подсещане, че занапред разчита на тяхната асоциация за диалог и за намиране на компромиси по отношение на закона за градушките и закона за земята.

Плащанията през декември, които са обещани на фермерите животновъди, вече вървят редовно и на 16-и и 17-и всички ще получат средствата си по СЕПП, увери изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев.

Що се отнася до закона за градушките министър Танева отговори на "Български фермер", че там дебатът вече ще върви без участието на застрахователите, но съфинансиране от страна на фермерите задължително трябва да има.

Мариела Йорданова от УС на НАЗ заяви за bgfermer.bg, че асоциацията няма нищо против стопаните да участват във финансирането за противоградова защита, когато са сигурни, че то ще им е гарантирано за районите, за които плащат.

За кампания 2020 кандидатстването по основните схеми и мерки от директните плащания ще става електронно и по нов начин. 

Координационната група в МЗХГ представи по време на семинара какво прави България за новия стратегически план за програмния период след 2021 година.