Боряна Плашкова

В подготовката на градината за зимните месеци е важно да намерите баланс между това да не оставяте прекалено много скришни места за презимуването на вредителите, но в същотото време да създадете убежище за техните естествени врагове. Така ще гарантирате започването на тяхната служба още през първите топли дни на пролетта.

Един от сигурните начини да подпомогнете оцеляването на полезните създания в градината е да се въздържате от подреждането ѝ. Оставете я да презимува във възможно най-диво състояние. Добре е опадалата шума да покрие земята като топло одеяло, под което ще се подслонят многобройни полезни хищни насекоми, паяци, влечуги, земноводни, земни пчели, каквиди или ларви на пеперуди и молци и др.

Кухите стъбла и сухите плодни кутиики на много растения също предлагат защита на множество полезни насекоми срещу суровите условия през зимата, а също така и прехрана за птиците. Най-добре е да ги отстраните чак през пролетта, когато вече ще са изпълнили полезната си функция.

Можете да създадете и допълнителни скривалища под формата на скупчени дървени материали или камъни и покрития от стабилна материя, които да оставите необезпокоявани някъде в покрайнините на двора.

Жабите, например, често проявяват интерес към топли купчини с компост, така че бъдете предпазливи при работата с тях. Все пак не бихте искали да загубите безценните си съюзници в битката срещу голите охлюви. За да направите престоя им в градината още по-желан, не се нуждаете от много усилия. Достатъчно е да изкопаете малка дупка в тази част на градината, която е най-влажна, и да я постелите с малко пясък, а след това почти изцяло да я покриете с импровизиран покрив.

Старателните стопани могат да си осигурят и малко езерце, което ще поддържа по-разнообразна фауна в сравнение с всяка друга градинска придобивка. За целта може да използвате голям набор от непотребни вече съдове, които да заровите и да напълните с вода - за предпочитане дъждовна.

На дъното им сложете пясък и дребни камъчета, а по краищата - по-големи камъни и водни растения, между които да се движат жабите и другите земноводни, които ще бъдат поканени да се заселят във вашия двор.

Таралежите също са много ценни помощници срещу охлювите и сега е точният момент да подготвите за тях топло място, където да прекарат зимния си сън. Всяко необезпокоявано и сухо място, постлано с шума или слама, по възможност с покрив от дъски или клони, ще им бъде достатъчно. Примамете ги със сурови ядки, плодове или кореноплодни зеленчуци, а също и с източник на прясна вода, но избягвайте тестените и млечните продукти.

Картинката в градината през зимата няма да е пълна без наличието на пернати приятели. Ще се учудите на голямото разнообразие от птици, които могат да се превърнат в редовни посетители, стига да посрещнете нуждите им, а те далеч не са много. В замяна на това, те ще пазят растенията от насекоми и гризачи.

За да подсигурите достатъчно надежден източник на храна и местообитание е нужно да засадите в двора си разнообразни растения и многогодишни храсти, оставящи семената и плодчетата си на разположение през различни сезони от годината. Изберете такива видове, които да цъфтят по различно време за да привлечете и многообразие от насекоми, които да допълнят менюто на птиците. Растения като котонеастър, пираканта, глог, офика и тис, например, задържат своите плодове до късна зима. Горската лугачка, слънчогледа и артишокът пък задържат семената си дълго след като стъблата са изсъхнали.

Смески от сурови семена, ядки или дори сушени червейчета са иделано допълнение, което можете да им предложите, наред дори със сланина, мас и варени ориз или картофи. Птиците обичат даже твърдо и старо сирене, стига то да не е прекалено солено. Хлябът не е особено хранителен за тях, за това го сведете до минимум и при възможност го смесвайте с по-питателна храна. Нея можете да оставяте във висящи хранилки или такива под формата на масичка. Тях поставяйте на открити места, където птиците имат добра представа за заобикалящата ги среда и достатъчно място за бягство, ако се появи заплаха.

Не оставяйте прекалено много храна наведнъж и следете редовно нивото ѝ в хранилките. Добра идея е и да използвате пресни и сушени плодове, които да закачите да висят или да разпръснете на дребни парченца директно по земята, на възможно най-голяма площ, за да не възниква конкуренция. След като зимата приключи, недейте да оставяте птиците без храна изведнъж, а го направете постепенно, като всеки ден оставяте все по-малко количество.

Водата е другата естествена нужда, която не бива да забравяте. Дори и да нямате езерце в двора си, може да напълните плитки съдове, които редовно да размразявате с гореща вода. Добре е да се погрижите също и за бъдещия сезон на гнездене, като разпръснете по двора различни материали, които птиците да използват при строежа на новото си гнездо - парченца вълна или дори козина от домашни любимци, както и дребни, сухи клончета и слама. И в случай, че домашният ви любимец е котка, задължително закачете предупредително звънче за каишката ѝ.