Первазът на прозореца е идеално място за поставяне на саксии. Освен любимите си цветя, в тях можете да отглеждате свежи билки, дори и зеленчуци.

Така получавате възможност да готвите винаги с току що откъснати подправки, а като бонус печелите и невероятен аромат, за повече из цялата кухня. Най-подходящите подправки за отглеждане в саксии са: джоджен, мащерка, магданоз, босилек, риган, розмарин.

От какво се нуждаете:

саксии с дренажни отвори; глинени чинийки за саксиите; почва; пясък или перлит; органичен, водоразтворим тор; кухненски ножици.

Какво да направите

1. Купете от пазара разсад за избраните от вас подправки. Подберете такива със сходни цветове.

2. Всяка подправка засадете в отделна саксия. Не ги смесвайте, защото различните билки се нуждаят от индивидуални грижи. Саксиите трябва да имат дренажни отвори и да са дълбоки най-малко 15 см. Поставете глинена чинийка под всяка една от тях.

3. Напълнете саксиите с висококачествена, добре дренирана почва. Прибавете малко пясък или перлит за още по-добър дренаж.

4. Засадете растенията, които сте купили. Полейте веднага след засаждането.

5. Поставете саксиите на перваза на прозорец, който допуска минимум 5-6 часа слънчева светлина на ден.

6. Подправките се нуждаят от вода тогава, когато почвата им е суха. Поливайте докато забележите, че водата започва да изтича през дренажните отвори. Никога не оставяйте чинийките под саксиите пълни с вода, защото подправките са предразположени към загниване.

7. Наторявайте билките на всеки 2-3 седмици само през пролетта и лятото. Използвайте водно разтворим, органичен тор, специално разработен за стайни растения. Четете внимателно инструкциите за употреба върху етикета и не прекалявайте с количеството, защото това убива аромата им.

8. Редовното подрязване ще доведе до по-буен и гъст растеж на билките.

Виреят и във вода

Имате ли набор от любими подправки? Защо да не ги отглеждате във вода и винаги да са ви на една ръка разстояние на кухненския перваз или плот? Отглежданите във вода подправки са също толкова вкусни, колкото и тези, посадени в градината. Няма нужда да поливате или да мислите за смяната на сезоните.

Повечето подправки ще са щастливи да растат във вода, но по-лесно във вода се захващат резници от растенията.

Какво ви е необходимо, за малка кухненска градинка:

Водата

За малка кухненска градинка от подправки можете да сложите резници в стъклени шишета с вода. Не използвайте директно хлорираната вода, тъй като избелващите химикали не са приятелски настроени към растенията. Можете да използвате чешмяна вода, която е престояла една нощ, както и дъждовна. Изворна или кладенчова вода са най-подходящи, защото в тях се съдържат количества разтворени минерали, които могат да са полезни за растенията.

Корените обичат тъмното

За съд можете да изпoлзвате буркани или стъклени бутилки. Обикновено корените обичат да растат далече от слънчева светлина и затова оцветените бутилки, особено кехлибарените на цвят са много подходящи. Можете и просто около буркана да навиете хартия, така че корените да са на тъмно.

Това би потиснало и развитието на плесени по стените на съда и по повърхността на корените. Развитието на плесени не засяга растежа на растенията, но с тях бутилката изглежда неприятно.

Отворът

Контейнерите с по-тесен отвор имат предимство, че могат да поддържат резницата в изправено положение. Така или иначе, отворът не бива да бъде нито твърде широк, нито твърде тесен около резницата. Корените трябва да дишат и отворът трябва да осигурява движение на въздуха.

Резниците

Нежните резници сравнително бързо пускат корени във водата. Ако имате някакви подправки растящи, в градината, просто откъснете свежа резница с дължина около 15 см и я сложете в съд с вода. Най-хубавото при този вид отглеждане е, че можете да използвате и купените от магазина подправки. Просто ги измийте под обилно течаща вода и отрежете най-долната част. Премахнете най-долните листа от резницата, отрежете близо до възлите, от които ще пораснат корените. Когато поставите резницата в съда, не бива да има листа, които да докосват водата. Те могат лесно да загният, както се случва и при вазите с цветя.

Търпение с дървовидните

Прорастването на корени от дървовидните резници, например от розмарин, може би ще отнеме по-дълго време, така че имайте търпение.

Сменяйте водата веднъж седмично, без да засягате среза. След като веднъж корените започнат да растат, обикновено между 2-6 седмица, смяната на водата може и да не е необходима.

СЪВЕТ:

Ако имате в градината върба, можете да откъснете няколко клонки, да ги накиснете в топла вода за една нощ и да си направите натурален, хормонален микс за растеж на корени. Поставете резниците в получената течност за ускоряване прорастването на корените.