Колкото по-дълго пчелите през зимните месеци са "вцепенени", толкова повече съхраняват своята жизнена енергия, живеят по-дълго и през ранната пролет извършват всякакви дейности.

Затова през ноември трябва да се предотвратят външни нашествия от мишки, птици-кълвачи, мечки, кучета, белки, язовци и др. Те са в състояние бързо да унищожат много семейства. Мерките трябва да са навременни и ефективни. Нужен е истински зимен покой – спокойствие.

За да премине тежкия зимен период, пчеларят е длъжен да създава естествени условия на живот на пчелното семейство. А те са:

1. Семействата трябва да са здрави и силни;

2. Да имат млада, чистопородна майка с добри генетични качества, изведена при добри условия;

3. Да имат много млади пчели;

4. Да разполагат с добри хранителни запаси, качествени и правилно разположени;

5. Пчелите трябва да преминават по-лесно от рамка на рамка. Пробиват се малки отвори на рамките, на които е настанено кълбото;

6. Пчелинът трябва да е добре защитен от ветрове;

7. Кърлежовото обезпаразитяване трябва да е оптимално;

8. Особено важно е осигуряването на достъпа на свеж въздух и безпрепятственото изтичане на водните пари и въглероден двуокис от жилището. Невинаги такива условия могат да съществуват в природата. Пчеларят - ако успее и може да ги създаде - трябва да бъде сигурен, че силата и възможностите на неговите пчели са съхранени такива, каквито са били през есента.