Необичайно топлото време тази есен предизвика масово нападение на житни мухи в масивите с пшеница в Добричка област, съобщиха експерти на среща със земеделски производители, организирана от областната дирекция "Земеделие".

В региона традиционно се отглеждат най-много площи в страната със зърнената култура, като през новата стопанска година полетата достигат 1 245 000 декара, предаде БТА.

В много от обследваните масиви 2-3 на сто от посевите, а някъде и до 10 на сто са нападнати от житни мухи, поясни ръководителят на отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните Дарина Василева.

По думите й са констатирани и отделни площи, в които до 30 на сто от растенията са нападнати от вредителя. Василева коментира, че появата на житните мухи се наблюдава в масиви, в които пшеницата е засята по-рано. В полета с есенници е установена и кафява ръжда, като на отделни места е достигнат дори прагът на икономическа вредност - поразени са пет на сто от посевите.

Според учени от Добруджанския земеделски институт своеобразен резервоар за разпространение на заразите са т.нар. зелени площи - оставени за зелено торене по програма за екологична насоченост. Тези полета не могат да се третират с препарати и трябва бъдат изорани след средата на декември.

Професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в научната база предупреди, че, ако в близките дни температурите не паднат, заразата ще тръгне към нови площи с есенници.