По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение.

Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи, 150 г захар, 150 г брашно, 50 мл (+ за смазване на формата) растително масло, яйце, 1 ч. лъж. (без връх) бакпулвер, 1 суп. лъж. пудра захар, 50 мл вода, мляна канела - на вкус.

Приготвяне: Запържете почистените и нарязани орехи за 5 минути на средно силен котлон. Охладете напълно. Обелете и почистете тиквата от корите и пулпата. Нарежете на кубчета.

Поставете тиквата в подходяща тенджера и залейте с вода. Поставете на слаб котлон, затворете с капак и оставете да къкри 20 минути, докато зеленчукът омекне. Отстранете от котлона и изцедете излишната вода. Пасирайте с блендер до получаването на гладка смес.

В подходяща купа смесете захарта и канелата и прибавете около 120 г тиквено пюре (останалото количество няма да ни трябва). Разбъркайте. Сипете растителното масло и разбъркайте до гладкост. Разбийте леко яйцето с вилица и също го добавете към тиквената маса.

В отделна купа смесете пресятото брашно и бакпулвера. Добавете нарязаните ядки и объркайте добре.

Прибавете постепенно сухата маса към тиквената смес и разбъркайте добре до гладкост.

Намажете съда за печене с масло и сипете тестото. Изравнете повърхността.

Печете кекса в предварително загрята до 180 градуса фурна за 50 минути или до готовност. Извадете и охладете напълно.

Поръсете отгоре с пудра захар.