Преди четири дни недалеч от германско-полската граница е открит вирусът на африканска чума по свинете (АЧС) в труп на дива свиня, съобщи Полската ветеринарна служба. Мъртвото животно е намерено в района на западната полска област Любуш - на 80 км от германската федерална провинция Браденбург.
Германското Федерално земеделско министерство е в постоянна връзка с полските власти и с Еврокомисията, съобщава Top agrar.
Досега в Германия няма открито огнище на АЧС.
Превенцията на смъртоносното за свинете заболяване е основен приоритет на германското Земеделско министерство. То стартира и многоезична информационна кампания за осведомяване, при която освен онлайн се разпространяват листовки и плакати по бензиностанциите и туристическите места за почивка. Те предупреждават, че небрежното изхвърляне на заразено с АЧС свинско месо е източник на инфекция при дивите свине и всички трябва да бъдат много внимателни.
Федералното земеделско министерство напомня за стриктното спазване на биосигурността в свиневъдните обекти.
Освен всички ловци трябва да докладват за открити трупове на диви свине на съответните компетентни органи, за да се осигури съответното им изследване за вируса на АЧС.