Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух

Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма.

Но след претакането количеството на въглеродния двуокис намалява и вече се появява опасност от това заболяване.

Ако се установят признаци, какво трябва да се направи?

Първо - трябва цветът да се отстрани внимателно и виното да се прехвърли в по-малък съд без наличие на въздушна камера.

Виното трябва да се сулфитира със 70 мл на 100 литра 6% серниста киселина, ако не е било изобщо сулфитирано.

Ако при цветясването се е образувала вече дебела пелена, това се отразява и върху вкуса.

А, когато се стремим да отстраним механично тази пелена, тя често се разкъсва лесно и пада на дъното на съда.

Посочените по-горе мерки не могат да възстановят вкуса на виното напълно. Но все пак е желателно пелената да се отстрани внимателно и тогава виното да се прехвърли в нов пълен съд.

Съвет:

Използуването на серниста киселина при домашното винопроизводство е ефикасно средство против вкисване и цветясване. Но сулфитирането след като виното е вече болно почти няма никакъв ефект.