Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух
Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма.
Но след претакането количеството на въглеродния двуокис намалява и вече се появява опасност от това заболяване.
Ако се установят признаци, какво трябва да се направи?
Първо - трябва цветът да се отстрани внимателно и виното да се прехвърли в по-малък съд без наличие на въздушна камера.
Виното трябва да се сулфитира със 70 мл на 100 литра 6% серниста киселина, ако не е било изобщо сулфитирано.
Ако при цветясването се е образувала вече дебела пелена, това се отразява и върху вкуса.
А, когато се стремим да отстраним механично тази пелена, тя често се разкъсва лесно и пада на дъното на съда.
Посочените по-горе мерки не могат да възстановят вкуса на виното напълно. Но все пак е желателно пелената да се отстрани внимателно и тогава виното да се прехвърли в нов пълен съд.
Съвет:
Използуването на серниста киселина при домашното винопроизводство е ефикасно средство против вкисване и цветясване. Но сулфитирането след като виното е вече болно почти няма никакъв ефект.
Коментари