Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове.
Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра.
За по-големи количества - над 100 литра, казахме, че има отлични съдове от неръждаема стомана, които са много подходящи.
В отговор на хоби читатели, които ни изпратиха въпроси за пластмасовите съдове, трябва да кажем, че те наистина са на по-ниска цена и могат да намерят добро приложение у дома.
Традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение са много харесвани и уважавани от стопаните, но те изискват и доста повече грижи.
И ако случайно виното вкисне в тях, бъчвата вече не може да се използва.
Съдовете, в които ще се съхранява виното трябва да бъдат идеално чисти, за не съдържат оцетноскисели бактерии. В това отношение бъчвите се почистват най-трудно.
Коментари