Докладът на USDA, публикуван в петък, определи ценовото движение на зърнените пазари вчера. Той не съдържаше изненади.

Що се отнася до пшеницата, Министерството на земеделието на САЩ понижи прогнозите за производство в Аржентина и Австралия, но не толкова, колкото очакваха участниците на пазара - съответно до 20 и 17,2 млн. тона.

Що се отнася до царевицата, USDA преразгледа низходящите оценки на добивите в САЩ до 167 бушела / декар, но спадът в производството частично се компенсира от спада на прогнозите за износ и вътрешно потребление.

Като се има предвид това, този доклад може да се нарече леко мечешки за пшеницата и бичи за царевицата.

Вчерашната търговска сесия бе белязана от силен спад в цените на пшеницата както на Euronext, така и на чикагската фондова борса.

Въпреки това цените на пшеницата продължават да получават подкрепа от високата активност на експортния пазар и слабостта на еврото към долара (около 1.1030).

Южна Корея е закупила 66 000 тона царевица в международен план и планира да закупи 60 000 тона фуражна пшеница.

Неблагоприятните метеорологични условия във Франция предизвикват опасения за по-нататъшното забавяне на есенните полеви работи. Тази седмица се предвиждат нови валежи, които трябва да увеличат изоставането в темповете на зимната пшеница.

Към 10 ноември от началото на сезона от ЕС са изнесени 9,7 млн. тона пшеница и 2,8 млн. тона ечемик, което е съответно с 55% и 38% повече в сравнение със същата дата миналия сезон. Вносът на царевица достигна 7,2 милиона тона.

Динамиката в цените на рапицата през последните няколко дни е впечатляваща. Вчера цените на маслодайните семена се повишиха с 2,50 - 3 € / тона. Причината е големия недостиг на производството в Европа през 2019 г. Освен това нараства безпокойството за следващата кампания, поради липса на влага в почвата по време на сеитбата.

Черноморски пазар

Докладът на USDA не донесе големи изненади за Черноморския регион.

Производството на руска пшеница беше увеличено с 1,5 млн. тона, но прогнозата за износ остана практически непроменена - 34,5 млн. тона в сравнение с 34 млн. тона, прогнозирани по-рано. Вчера цените на физическия пазар останаха практически непроменени.

След месец и половина непрекъснат растеж пазарът на пшеницата показва по-малък бичи потенциал и в момента се консолидира.

Така че на украинския пазар са фиксирани следните цени (с доставка до пристанище): - пшеница 11,5%: 190 $ / тона; - царевица: $ 155 / тона; - ечемик: 167 $ / тона.