Основата е важна

Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора.

Дъното и ниската част на огнището да се изграждат от огнеупорен кирпич, примесен с шамотен разтвор. Обясняваме към снимката какво е това.

Самото огнище да се зида от огнеупорни тухли и по-рядко от огнеупорен кирпич.

Огнеупорните тухли, които се зидат с огнеупорен кирпич, е по-добре да се поставят по високата си част, а не по плоската.

В средата се прави кръгъл отвор с два срещуположни прореза

На тях се окачва казанът.

От предната страна трябва да си оставите задължителния правоъгълен отвор - през него се пъхат дървата.

За отделяне на пепелта от жаравата по време на варенето на ракията е добре да предвидите желязна скара със ситни прорези

Така ще могат да се задържат по-едрите горящи пънчета.

Ако ви липсват огнеупорни тухли и смеси или ви е трудно да ги осигурите, огнището може да се иззида и с обикновени тухли или камъни.

Но в този случай да знаете, че през година-две ще трябва да се ремонтира и възстановява.

И за бързо огнище или барбекю на двора бетонът си е здрава работа
И за бързо огнище или барбекю на двора бетонът си е здрава работа
Шамотът е каолинова глина, която се подлага на топлинна обработка в производствения процес при температура около 1500 градуса - така материалът заприличва по твърдост на камък
Шамотът е каолинова глина, която се подлага на топлинна обработка в производствения процес при температура около 1500 градуса - така материалът заприличва по твърдост на камък