- Г-н Стойков, земеделските производители в страната завършиха есенното подхранване, предстои пролетното. В качеството си на председател на Съвета на директорите на една от най-големите компании за търговия с минерални торове в България и агроном по образование, бихте ли споделил какви мерки трябва да предприемат те, за да осигурят предстоящото торене?

- Земеделските производители в страната ни са наясно с това какво трябва да предприемат като мерки, за да обезпечат пролетното торене. На първо място трябва да се погрижат за посевите. Грижата за зимните зърнено-житни култури се изразява главно във взимането на мерки за добро развитие на растенията и за предпазването им от вреди през зимата. Ако не са успели да внесат азотни торове, трябва да имат предвид, че растенията ще се развиват слабо. Важно е на пролетното торене да се набави необходимото количество хранителни елементи за растенията, защото растенията излизат от зимата изтощени, често с изсъхнали листа, а посевите са проредели. В случая трябва да се запасят с бързодействащи азотни торове, а в България такъв е амониевият нитрат.

- Вероятно следите тенденциите в цените на торовете. Какви са те в момента?

- През първото тримесечие на годината цената на карбамидът се понижи с 11%, но това се дължи на свиването на пазара на торове в Китай в следствие на пониженото търсене заради строгите екологични мерки при употребата му. Политиката за опазването на околната среда е довела дори до закриване на заводи и рязко намаляване на износа на карбамид. Както знаете, Китай е най-големият производител на азотни и фосфорни торове. Въпреки това не се очаква промяна в стойността на карбамида на пазара дори при тенденция на намалено търсене.

През същия период индексът на цените на торовете на Световната банка падна с около 5.4%. Според последните прогнози на стоковите пазари обаче, е налична тенденция към увеличаване, която до края на годината ще достигне до 4.8%. На българския пазар не се очаква спад в цените на най-разпространения тор - амониевия нитрат, а напротив, дори възможно е леко повишение.

- Говорите предимно за азотните торове. Каква е ситуацията с цените на фосфорните и калиевите?

- Азотните торове са най-разпространени и е нормално те да заемат основна част от пазара. Тук трябва да спомена, че Китай е най-големият потребител в света на фосфорни торове. И отново се отбелязва спад в потреблението им, поради което имаше понижаване на стойността на продуктите. В същото време производството им в Мароко и Саудитска Арабия нараства. Доклад на световната банка по темата предвижда до края на годината цените на фосфорните торове леко да се завишат, но все пак ще останат с около 6% по-ниски в сравнение със същия период на 2018 г. Това обаче няма да окаже влияние в България и фосфорните торове ще запазят досегашните си стойности. Докато при калиевите се наблюдава ръст от 4.6% още през първото тримесечие на 2019-а в следствие на рекордните нива на глобалното им търсене. Очаква се то да продължи да нараства в следствие на разширяване на засетите с царевица площи в САЩ и на соя в Бразилия. В следствие на това се очаква цените на калиевите торове да се повишат средно с 11.4% до края на годината.

- Като човек от сектора за търговия с минерални торове, какво бихте препоръчал на родните земеделски производители?

- Въз основа на всичко онова, което споделих, смятам, че българските земеделци трябва да се запасят навреме с необходимите количества азотни торове за пролетното подхранване на културите. От изключително значение за растенията е да получат навреме нужните количества азот. Голяма част от торовете, които предлагаме, са произведени от „Неохим“ АД, което гарантира безупречното им качество и високата им ефективност при подхранването на културите.

Ние, от „Евро Ферт“ АД предоставяме възможността за поръчка на торове с отложено вземане. Тоест, всеки може да заяви и плати сега амониев нитрат и в случай, че не разполага с място и условия за съхранение, да ги вземе или да му бъдат доставени в подходящия за него период, когато предвижда наторяването. Това е една опция, която е от полза за много производители.