Това обясниха пак от БА"Биопродукти" на семинар пред представители на агроминистерството

Биопроизводителите отлично знаят и познават първите 20 фирми от списъка и регистъра на получаващите биологични плащания от Държавен фонд "Земеделие", които взимат пари за "био" незаслужено.

Няколко пъти сме алармирали, че искаме тези производители да бъдат проверени, каза Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти /БАБ/, но това все не ставаше и чак тази година им бяха направени някакви проверки.

В случая става дума за големи производители на пшеница, рапица, кориандър и др., сертифицирани като "био" и произвеждащи такава продукция, но в същото време в регистъра на ДФЗ срещу имената им е декларирано, че са получили нулев добив, което, разбира се, не е реално.

"Тези фирми нищо чудно пак да излязат сухи от водата, но вече се надяваме да излязат и от нашия биосектор, защото източват от плащанията на истинските производители", заявиха  днес Албена Симеонова и Веселина Ралчева от БАБ пред многобройната публика и представители на МЗХГ и ДФЗ.

Тези 20 фирми, първи в списъка на получаващите плащания, взимат всъщност 35-40% от плащанията на биоземеделците, или едни 50 млн. лева, уточни Албена Симеонова.

Тези фирми успяват и по друга причина - а именно, защото все още има контролиращи лица у нас /сред общо 14-те в страната/, които си позволяват безогледно да издават биосертификати и след това да закрилят фирмите - техни клиенти.

За строг контрол призова БАБ към МЗХГ и Държавен фонд "Земеделие", за да престане тази порочна практика, която убива доверието в биопроизводството.

Засега проблемът е, че МЗХГ не може да налага никакви мерки спрямо тези фирми на земеделци, които лъжат. Могат да им ги налагат самите контролиращи лица, които ги контролират, заяви зам.-министър Чавдар Маринов.

Обнадеждаващото е обаче, че при предстоящите промени в наредба 5, които ще станат готови до дни, вече е предвидено да се въведе и т.нар. второинстанционен контрол. Т.е. МЗХГ да може да налага мерки на контролиращите органи, заяви Слави Кралев, директор на новата дирекция за биологично производство в МЗХГ.

Това е една хубавите новини за истинските българските производители на биологична продукция, за която казаха, че са благодарни на МЗХГ.

За останалите, както и за новия вид на наредбата, новите правила за работа и контрол, предстоящия одит у нас от ЕК на 18 ноември т.г. на биосектора, ще прочетете във вестник "Български фермер" в понеделник.