Как го приготвя баба Силвия от Тутракан
Хубавото кисело зеле става от сорт кьосе, то е най-добро за втасване и не става меко.
Това обясни за “Хоби фермер” баба Силвия от Тутракан, факир в кухнята и редовна съветничка на свои съседи и приятелки как да сторят това и онова.
Нейната рецепта за кисело зеле е следната:
Обръщаш зелките, изрязваш на четири, махаш пънчето и го пълниш със сол. Нареждаш в бидона.
На 120 кг слагаш 2 кг сол, нищо че и пънчетата са пълни, за да стане както трябва, казва тя.
В бъчвата слага 2 глави лук, разрязани на четири, за да не стане лигаво зелето. Прибавя и 2-3 кочана царевица, хрян, копър. След 2-3 дни сипва вода догоре.
В продължение на 10 дни зелето трябва да се претаква.
Ако ви остава в бидона чак до февруари, тогава се взима от аптеката препарат за пресичане (консервант за прекратяване на процеса на ферментация). Така зелето може да остане твърдо чак до Великден, уверява Силвия.
Коментари