Как го приготвя баба Силвия от Тутракан

Хубавото кисело зеле става от сорт кьосе, то е най-добро за втасване и не става меко.

Това обясни за “Хоби фермер” баба Силвия от Тутракан, факир в кухнята и редовна съветничка на свои съседи и приятелки как да сторят това и онова.

Нейната рецепта за кисело зеле е следната:

Обръщаш зелките, изрязваш на четири, махаш пънчето и го пълниш със сол. Нареждаш в бидона.

На 120 кг слагаш 2 кг сол, нищо че и пънчетата са пълни, за да стане както трябва, казва тя.

В бъчвата слага 2 глави лук, разрязани на четири, за да не стане лигаво зелето. Прибавя и 2-3 кочана царевица, хрян, копър. След 2-3 дни сипва вода догоре.

В продължение на 10 дни зелето трябва да се претаква.

Ако ви остава в бидона чак до февруари, тогава се взима от аптеката препарат за пресичане (консервант за прекратяване на процеса на ферментация). Така зелето може да остане твърдо чак до Великден, уверява Силвия.