Вкусен и здравословен обяд или вечеря за цялото семейство

Продукти:

за горния слой: 500 г тиква, 500 г картофи, 1/4 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 5 зърна черен пипер, 2 зърна бахар, сол на вкус, 30 г масло, зелен лук (за украса) - по желание.

за долния слой: 500-600 г кайма, 1 глава лук (170 г), 1 морков (100 г), 50-60 г зелен грах (по желание), 50-60 г царевица (по желание), 2 скилидки чесън, 3 суп. лъж. соев сос, 3 суп. лъж. кетчуп, 1 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. млян кориандър, сол и млян черен пипер - на вкус, растително масло - за пържене и намазване на формата

Обелените картофи и тиква, нарежете на едри парчета, залейте със студена вода и прибавете сол на вкус. За аромат добавете обелен чесън и лук, черен пипер и бахар и дафинов лист. Поставете на котлона и варете до готовност на зеленчуците.

За долния слой накълцайте обеления чесън, а почистения морков нарежете на малки кубчета. Обеленият лук също се нарязва на кубчета.

Запържете лука в растително масло, докато стане прозрачен. Добавете чесъна и запържете още за минута.

Увеличете котлона до максимум, сипете мляното месо към лука и пържете за няколко минути, докато каймата стане "на трохи".

Намалете огъня. Добавете смляния кориандър, кетчуп и соев сос. Разбъркайте. Посолете, ако е необходимо.

Прибавете брашното и прясно смления черен пипер. Следват морковите, царевицата и зеления грах.

Разбъркайте и оставете да къкри за 5 минути.

Когато картофите и тиквата са готови, излейте водата, отстранете подправките и лука (чесънът може да остане) и добавете маслото.

Смачкайте тиквата и картофите на пюре. Ако е необходимо, можете да добавите малко от бульона, в който са варени зеленчуците, или горещо прясно мляко. Трябва да се получи консистенция на пръхкаво пюре.

Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете съда за печене с растително масло. Сипете сместа с кайма във формата и покрийте с пюрето от картофи и тиква.

С помощта на вилица можете да украсите запеканката си отгоре. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 15-20 минути.

Гарнирайте със ситно нарязан зелен лук и сервирайте. Добър апетит!