Готварската сол се отнася към минералните вещества, които са съставна част от дажбата на всяко животно

Усвоявайки ги, зайците получават необходимите химични елементи за строителството на биологичните клетки на организма, те участват в много биологични процеси. Ясно е, че в случая става дума само за два елемента - натрий и хлор. В определени количества те се намират в тревата, листата, зърното, кореноплодите.

Трябва ли допълнително да се солят смеските, запареното зърно, листниковия фураж?

Да, трябва. При забъркване на смеските и при запарките с мляно зърно се добавя 1 супена лъжица на 1 кофа фураж. За силажа - от 5 до 50 г на кофа, в зависимост от количеството сок.

При заготвяне на листников фураж за зимата добре е да покриете листата с тънък слой сол. За целта солта се разтваря във вода и течността се напръсква с пулверизатор. Това спомага и за по-доброто съхранение на фуража.

А ето и каква е нормата сол за 1 заек:

възрастно животно - 1,5 г/дневно;

малко зайче (до 4-месечна възраст) - 0,5 г/дневно;

лактираща зайкиня - 2-2,5 г/дневно

Как да определите достатъчна ли е солта в дажбата?

Ако зайците ближат стените на клетката или мрежата на вратите или взаимно ближат козината си, значи, че трябва да добавите сол в дажбата им. А най-добре е да сложите в клетката им каменна сол.

При изхранване на комбиниран фураж на зайците сол не се добавя
При изхранване на комбиниран фураж на зайците сол не се добавя
Не надвишавайте нормата сол за зайците
Не надвишавайте нормата сол за зайците