Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове, ако е нужно (костно брашно, дървесна пепел и др.). Есенното мулчиране защитава растенията от измръзване на корените.

Ранната или късната пролет (в зависимост от климатичните условия) също са най-доброто време за мулчиране на насажденията. След зимните дъждове или стопяването на снега почвата е пропита с влага, а топлото пролетно слънце нагрява пръстта. Пролетното мулчиране защитава растенията от прегряване и изсъхване през лятото.

Как се прави

Около декоративните насаждения мулчът се поставя на слой 7-10 см, като се избягва съприкосновението между мулчиращият материал и ствола на дърветата и храстите.

Лехите и цветните бордюри се мулчират изцяло, като разпределяте материалът равномерно по повърхността.

Трябва да обновявате мулча всяка година или поне веднъж на няколко години, в зависимост от използвания материал.

Когато искате да мулчирате растения-солитери или пък плодни дръвчета и храсти, то мулчът на слой 7-10 см трябва да разположите така, че той да запълва проекцията на короната на земята, като не се допира до ствола на растението и не закрива мястото на облагородяване.

Когато искате да защитите нови насаждения, то трябва да имате предвид да засаждате разсада на влажна почва, която е покрита с укривен градински материал, като правите дупка в него за всяко растение. Така мулчът ще защити разсада от пресъхване на корените, ще унищожи конкурентните плевели и ще предотврати атаките на вредителите.

Ползите са много

Мулчът предотвратява загубата на влага в почвата чрез изпаряване.

Намалява растежа на плевелите.

Запазва се не само влагата в почвата, но и се поддържа благоприятна почвена температура - почвата е относително хладна през летните горещини и топла през зимата.

Мулчирането предотвратява ерозията на почвата.

Органичният мулч може да подобри структурата на почвата. С гниенето си той се превръща в горен слой почва, а разлагането му добавя хранителни вещества в нея.

Мулчът предотвратява образуването на почвена кора на повърхността на почвата, като по този начин подобрява усвояването и движението на водата.

Предотвратява уплътняването на почвата.

Мулчът може да се добави с цел естетическо оформяне на пейзажа и по този начин допринася за красивия вид на вашата градина.

Видове органични покрития

Окосена трева

Окосената трева от моравата може да се използва като плитък мулч (не повече от 2,5 см) около растенията. Не се използва, ако преди това около растенията е слаган препарат против плевели. Особено трябва да се внимава в тревата да няма цъфнали бурени.

Оборски тор

Оборският тор е най-силното средство за подобряване и поддържане на качеството на почвата. Препоръчва се да се използва всяка година, като единственото условие е, че трябва да е добре угнил.

Торф

Широко разпространен е и е сравнително евтин за малки пространства. Изглежда естествено, но когато изсъхне може да се разнесе или да се спече. Сфагновият торф поддържа киселинността на средата около непонасящите варовик растения.

Дървесни стърготини

Дървесните стърготини са евтин материал за мулчиране с неутрално рН. Разлагайки се отделят хумус и подхранват почвата. Боядисват се с безвредна боя в различни цветове и се използват за декорация на градини и паркове или саксийни цветя.

Борова кора

Боровата кора се настъргва на парчета с големина 1-5 см. Издържа около 2-3 години.

Борови иглички

Боровите иглички се разлагат сравнително бавно и позволяват лесно водата да проникне в почвата и в същото време не допускат появата на плевели.

Шишарки

Този вид мулч служи за декорация и запазване на влага. Обикновено едрата форма и подредбата им привличат вниманието.

Листа

Предотвратяват появата на плевели и подобряват състава на почвата.

Слама

Придава изумителен златист цвят на мулчираните площи. Разгражда се бавно и не позволява на плевелите да поникнат. Заедно със сламата трябва да добавите богат на азот тор. Недостатъкът й е, че често в сламата има и семена на плевели, които се размножават бързо.

Орехови черупки

Ореховите черупки добре запазват влагата и имат много добър декоративен ефект.

Неорганични материали

Мулч от камъни

Представлява чакъл или натрошен камък. Използват се материали като: варовик, мрамор, гранит, гнайс и др. Много е подходящ за ветровити места. Траен е и изглежда красиво.

Този тип мулч не се променя с времето и е най-добрият за използване при трайни насаждения. Два сантиметра слой от малки камъчета е сериозна защита срещу плевели. Този тип мулч обаче не трябва да се използва около растения, които обичат кисела почва, тъй като камъните могат да добавят алкални елементи и минерали към почвата.

От рециклирана гума

Използва се за посипване на игрища, детски площадки и др., тъй като е мек материал. Може да се намери в различни цветове.

Рециклирана пластмаса и други материали

Използва се за контрол на ерозията и е ефективен при борба с плевелите. Може да се използват материали като: пластмаса, стъкло, плат, хартия и др.

Черно полиетиленово фолио

Черното полиетиленово фолио е много ефективно при предпазване от плевели и треви.

Но има много други недостатъци - пречи на водата да прониква в почвата и освен това задържа прекалено влагата във почвата и ако тя не е дренирана добре могат да се получат заболявания на кореновата система на растението. Полиетиленовото фолио не се разлага и ще остане дълги години в почвата, ако не се отстрани