Жени Владинова

Усещането, че сте болни от грип, но състоянието не се подобрява и след седмица - кашлица, хрема, задух по време и след работа във свинефермата - това са първите признаци на заболявания на дихателните пътища. Но те по-късно могат да преминат в хроничен бронхит или астма. Според статистиката на Германската корпорация за социално застраховане в селското стопанство всеки пети се разболява. Фермерите, в частност онези, които се занимават със свиневъдство, често страдат от заболявания на дихателните пътища. Те заемат първо място сред професионалните заболявания. Всяка година около 600 души от цяла Германия се обръщат за медицинска помощ, като при всички симптомите са идентични. И това е само върхът на айсберга.

Изследвания показват, че от заболявания на дихателните пътища страдат над 18 на сто от работещите в свинефермите

Подробните разчети отчитат, че 1/5 от свиневъдите страдат от хроничен бронхит (за сравнение при говедовъдите са 13%, птицевъдите - 19%, а при всички останали фермери - общо 12%). Потвърждават се предположенията, че при хората, заети в селското стопанство, рискът от заболяване от хроничен бронхит е висок и съществува тенденция към нарастване на броя на заболелите.

Коя е причината? Прахта! В по-голяма част от случаите причина за заболяванията е прахта във въздуха във фермата. По състав тя е дразнещ, токсичен, инфекциозно опасен или предизвикващ алергии фактор. Прахта е съставена от огромно количество различни субстанции, към които се отнасят:

алергени от животните (козина на животните, люспи от кожата);

съставни части от храната;

кърлежи;

бактерии и ендотоксини;

гъбни спори (плесенни гъби);

вируси;

остатъци от почистващи и дезинфекциращи средства;

минерална пепел;

газове от оборската тор (например амоняк).

Когато дихателните пътища са подложени на вредното въздействие на прахта и дразнещите газове, то в зависимост от състава и размера на частиците, това може да доведе до сериозни разстройства на здравето. Действително съществува механизъм за самопочистване, който извежда от организма чуждите вещества, които попадат в белите дробове. За съжаление, високото ниво на запрашеност и газове може да доведе до претоварване на организма. В тези случаи подвижните реснички в бронхите, които участват в очистването на организма, отмират. Изключително опасна е най-фината прах, тъй като тя не може да бъде изведена от организма, а прониква в алвеолите на белите дробове. А оттам не може да бъде изведена или откашляна. Така алвеолите се "затлачват" и се нарушава кислородният обмен.

В свиневъдството особено значение през последните години имат заболяванията на дихателните пътища:

1) Хроничен бронхит: Това е чест проблем при работниците в селското стопанство, който води до продължително възпаление на бронхите.

2) Астма: Тя е реакция на свръхчувствителните бронхи към структурата и състава на вдишвания въздух. Представлява възпаление и подуване на стените на бронхите. Отново имаме пристъпообразно и спазматично свиване на бронхите при кашлица. Причинителите за алергичната астма при фермерите са козината на животните, плесенни гъби, кърлежи или разпрашената суха храна. Най-разпространената причина за астма с неалергичен характер е амонякът.

3) Инхалаторна треска: Ендотоксините, които се отделят от бактериите причиняват инхалаторна треска (токсичен синдром на органичната прах). Често се наблюдават грипоподобни симптоми: задух, кашлица, температура. Те се проявяват 4-12 часа след приключване на работата във фермата. И затова често се пропуска връзката с нея. Токсичният синдром на органичната прах води и до други хронични заболявания.

Може ли да се избегнат заболяванията?

Предприемането на различни мерки за безопасност изискват определена последователност и взаимозависимост. Техническите мерки трябва да се разглеждат преди организационните. А те от своя страна да предхождат използването на индивидуални защитни средства.

Към техническите и строителните начини на защита се отнасят добрата вентилация, редовното почистване на филтрите и техническото обслужване на вентилационните съоръжения. Повишените норми на обмен на въздуха подобряват значително неговото качество в помещенията. Но трябва да се внимава с теченията и въздухообмена да не пречи на отглеждането на свинете във фермата.

Механизираното хранене предполага закрита система за подаване на храната и ниска степен на запрашеност. Освен това при отделянето на производствената от непроизводствената сфера при строителството на фермата могат да бъдат избегнати натрупванията на прах в помещенията.

Към организационните мерки се отнасят (където това е възможно) предлагането на храни, отделящи по-малко прах

Става дума за гранулирани и течни храни. Към сухите храни се прибавят растителни масла. При почистването на помещенията трябва предварително подовете да се намокрят. Машинното почистване значително намалява натоварването на организма с прах в сравнение с почистването с метла. Използването на шлюзове за отстраняването на замърсяванията и разделянето на дрехите на работни и цивилни ще намалят преноса на прах от производствените помещения.

Изследвания на Германската корпорация за социално застраховане в селското стопанство показват, че от заболявания на дихателните пътища страдат над 18% от работещите в свинефермите. И още цифри: 1/5 от свиневъдите страдат от хроничен бронхит (за сравнение при говедовъдите са 13%, птицевъдите - 19%, а при всички останали фермери - общо 12%).
Изследвания на Германската корпорация за социално застраховане в селското стопанство показват, че от заболявания на дихателните пътища страдат над 18% от работещите в свинефермите. И още цифри: 1/5 от свиневъдите страдат от хроничен бронхит (за сравнение при говедовъдите са 13%, птицевъдите - 19%, а при всички останали фермери - общо 12%).