Проучване за опазване на лозя събра български и гръцки винопроизводители. То е съсредоточено върху европейски и световни практики и беше осъществено в рамките на проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интерег V-A Гърция-България 2014-2020 г.

Проучването предоставя информация за възможностите тези добри примери  да се въведат и у нас, като ясно очертава икономическите ползи и придадената стойност от отглеждането и работата с местни сортове.

Цялото проучване беше съпътствано от серия обучения на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“, които се проведоха в новия тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Благоевград.

Съвместната работа на българо-гръцката група изведе ключовите проблеми при опазването на местните сортове лози. Съществена се оказа липсата на съвместна работа между институциите и винопроизводителите в двете страни. Заинтересуваните смятат, че решението на този въпрос би могло да се подпомогне допълнително на институционално ниво.

На база документа може да бъде направена една по-находчива и гледаща към бъдещето стратегия за развитие на сектор Вино и в частност на Трансграничния регион България-Гърция, който се характеризира с важни природни ресурси, включително голям брой защитени природни обекти. Местните сортове лози са представени в региона от двете страни на границата, изграждайки общи екосистеми, които изискват общи мерки за защита и опазване.

Следва издаването на Наръчник за биологично земеделие, който ще бъде уникален по рода си и ще бъде издаден на български, гръцки и брайл.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.