На 16.10.2019 г. приключиха обученията на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“, проведени в новия тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Благоевград. Тяхната главна цел беше представянето на европейски и световни практики при опазване на застрашени местни сортове лози в България. Първата част от обученията се проведе в между първи и трети октомви 2019 г. отново в Благоевград.

Участниците бяха гръцки и български експерти в бранша. И двете събития бяха проведени в тренировъчния център на Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Благоевград. На разположение на участниците бяха три помещения с модерно обзавеждане и мултимедийно оборудване, което даде възможност за интерактивни лекции и излъчването им в реално време в интернет пространството.

Така обученията се превърнаха в своеобразна платформа за научно сътрудничество и партньорство между представителите на бранша, местни и национални институции и всички заинтересовани страни в трансграничния регион. Работата по проблемите със застрашените местни сортове лозя, световните подходи при запазването им, ролята на специалисти и местни администрации за постигане на резултати в тази област бяха само част от дискусиите.

Инвестицията за технологичния център е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ към Програмата Интерег VA Гърция-България, а всяка актуална информация се качва на уебсайта www.sosgrape.eu. Водещ партньор е Изпълнителна агенция по лозата и виното, които работят заедно със Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Изложбено-изследователски институт, Гърция и Технологично-образователен институт за селскостопански технологии „Александър” , Гърция.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.