Кравите, които виждате на снимката, са от рядката древна порода Британско бяло говедо. В Австралия тези животни са на границата на изчезване - тук са останали по-малко от 750 крави.
Но отскоро местните животновъди се заемат със спасението им по доста необичаен начин - продавайки месото им.
Казах си, че може би си заслужава да помислим за запазването на тази рядка порода. И ядейки месото на тези крави, също можем да запазим породата, казва австралийската фермерка Натали Харди.
Британското бяло бяло говедо е селекционирано във Великобритания през XVII век. И въпреки че в Австралия са докарали Британското бяло говедо преди около 60 години, едва наскоро започват да продават месото. При това в ограничено количество
Отглеждаме животните до 3,5-4-годишна възраст - т.е. необходимо е време, докато животното порасне.
В последно време набира популярност идеята, че развъждането на едър рогат добитък се отразява негативно на околната среда. Но фермерите, които са се заели с възстановяването на популацията на Британското бяло говедо, обясняват, че подходът им много се различава от традиционното интензивно животновъдство. Те не използват химикали, стремят се да подобрят състоянието на почвата и да опазят полезните насекоми. По този начин развъждането на Британското бяло говедо не вреди на екологията. А като се има предвид, че месото от тази порода има особен вкус, има всички шансове, в най-скоро време то да намери своя купувач.
Месото на Британското бяло говедо действително е много нежно, мраморно е и има особен вкус, обяснява Оливър Хаген, собственик на месарски магазин в Мелбърн.
И ако пазарът на това говеждо месо може да се стабилизира, Британското бяло говедо има шанс да остане в Австралия.