Отговорът на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще разясни кои са основните изисквания за производството на добър домашен наложен пелин.

Тази напитка в магазините ни я няма, защото да се произвежда и продава няма да е изгодно на изби и производители. Не е тайна, че пазарът на по-евтините ни вина е пълен с ароматизирано вино, предимно с есенции и в най-добрия случай с екстракт от билки.

Как се прави истински пелин, разказва ни Николай Бакалов.

Мнозина са забравили класическата технология или не я знаят смята той. Затова ще уточним, че пелинът се произвежда предимно от бяло вино. И то от сортовете Мискет, Димят и др., би могло и от червено вино да стане.

Напитката трябва да бъде със сламестожълт цвят и лек зеленикав оттенък или розов до светлочервен или червен.

Истинската е с приятен и хармоничен вкус и характерен аромат, дължащ се на билките и плодовете.

Има приблизително следният състав и качество:

Алкохолно съдържание - от 9 до 11 об.%. Захар - от 4,5% до 6%, а титруема киселинност - не по-малко от 3 г/л.

Има два вида пелин наложен и неналожен. Но истинският традиционен е наложеният.

По-възрастните помнят, че в първата половина на миналия век е бил известен този от Карлово и Калофер, а по-късно този от Осмар и Лясковец.