4000 родни производители събраха за рециклиране над 97% непотребни опаковки от продукти за растителна защита тази година. Страната ни се нарежда на първо място в Европа за най-добра ефективност по този ключов екологичен показател. 

Георги Хаджийски, земеделски производител от Враца, получи приза за най-отговорен земеделски стопанин за 2019 г., събирал и доставял за преработка опаковките от пестициди от 2013 г. насам.

Наградата връчи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на международната конференция "За чисто земеделие и сигурна околна среда". На нея бяха представени системите за събиране на опаковки от пестициди у нас и в Европа. 

вижте видео 

По думите на Нели Йорданова, ген.- директор на Асоциацията на растителнозащитна индустрия България /АРИБ/ , организатори на събитието, г-н Хаджийски е заслужил наградата, защото със самоинициативността си е пример за човек с ново поведение.

През 2013 г. Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) стартира пилотен проект за създаване на система за събиране на употребени пластмасови опаковки от пестициди в района на Добрич. Въпреки, че не попада там, Хаджийски през това време събрал близо 3 тона отпадък от опаковки от препарати.

Постепенно от 2014 г. до 2016 г. системата за събиране на опаковки от препарати за растителна защита се разраства в цялата страна. За 3 години страната ни е успява да рециклира 97% от опаковките, докато в останалите европейски страни е около 75%, което показа презентация на Европейската асоциация за растителна защита. 

Системата у нас е напълно доброволна и се финансира изцяло от индустрията (фирми членове на ССОП), напомни Нели Йорданова, която благодари на всички фирми участнички. "Това финансиране е една инвестиция в посока устойчивост и отговорност към околната среда и крайния консуматор", каза тя. 

От събраните за 2019 г.  97% опаковки 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. Рециклираните опаковки се превръщат в тръби за оптични кабели за телеком индустрията.  Системата за събиране на опаковки от продукти за растителна защита у нас се изпълнява от фирма „Скалар еко“ ЕООД. 

На събитието присъстваха представители на водещи партньори в проекта като БАБХ, които провеждат обучения на земеделските производители, Европейската асоциация за растителна защита /ЕСРА/, браншови организации.

Повече за системата у нас и в Европа, четете във в. "Български фермер".