Британският център за околна среда, риболов и морски науки (Cefas) сравни два рибарски района във Великобритания със сходни размери, екосистеми и седиментни вещества, за да анализира количеството и състоянието на видовете риби. 

Единствената разлика между двете места е, че на едното ползват електрически уреди за тралене, пише  Euroactiv.

Сравнителният анализ показва, че 57% от бентосните видове (тези, които виреят на дъното) са изчезнали там, където рибарите използват импулсен електрически ток. А в другия риболовен район, в който не са работили с трал мрежа, само 21% от видовете са изчезнали.

"Това изследване е важно, защото е първото по рода си и за оценка на въздействието", казва Дидие Гаскуел, професор по морска екология към френския институт AgroCampus Ouest.

Макар да е значително по-лесен риболова на дънни видове, изпращането електрически шок води до  унищожаване на половина от организмите, които са на дъното, известни още като „бентосни видове“.

Калканът и морският език също изчезват

Учените казват, че 17 дънни видове от изследваната зона  са изчезнали там, където са активни електрическите траулери. Имало е 2,6 пъти по-малко от вида  обикновен морски език, докато морската лисица напълно изчезнала. 

От друга страна, този район е дом на все по-голям брой крехки чупливи звезди, като морските звезди, или рак-отшелник, вид "чистач", тъй като яде мърша. „Бентосните видове са силно засегнати. Нашествието на тези видове чистачи е знак, че цялата екосистема, която губи биоразнообразие и устойчивост, е застрашена “, обясни Гаскуел.

Тотална забрана през юли 2021

Забранено в Европа с Регламент от 30 март 1998 г., електрическият риболов все още се възползва от дерогации, предоставени „на експериментална основа“ на 5% от флота на всяка държава-членка.

Тази празнина беше запълнена главно от Холандия (84 кораба през 2018 г.), но и от Германия (която също има шест холандски собствени еднолични риболовни кораба), Обединеното кралство и Белгия.

И всичките им флоти оперират в южните части на Северно море.
Миналия февруари ЕС зае по-строга позиция, като окончателно забрани тази риболовна практика във всички европейски води, което ще влезе в сила от 1 юли 2021 г.