Есента - време за промени в двора

20 октомври 2019
Цветна градина / Полезни съвети
10494
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май.

Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор, засаждане на зимния чесън, ягодите и някои зеленчуци, премахване на листа от трайни насаждения, смяна или частична подмяна на земята в лехите и в оранжерията, подрязване на дървета и храсти, събиране на падналите листа, зимно поливане, подготовка на растения за зазимяване и директното им подслоняване за зимата.

Тези стандартни "технически" операции, които подготвят градината за зимата, са познати на всички градинари.

Но има и някои трансформации , които могат и дори трябва да се правят в този конкретен период от годината.

Обикновено хората мислят за промени през пролетта, но тогава те се случват всеки ден и е трудно за градинаря да ги следва.

Едва смогва да засади основните култури. Така че не остава много време за дизайна на градината.

През есента броят на задачите намалява и остава повече време за творчество. Можем да правим всичко премерено, бавно и да обмисляме различни варианти.

А и градината става по-видима: тревата изчезва и няма ярки разсейващи цветове. Но в същото време листата все още не са опадали напълно, а цветните лехи все още не са празни - тоест виждат се истинските обеми и ориентири, които ще помогнат да се направи всичко както трябва.

Ако се погрижите за красотата на градината сега, то през пролетта тя ще се появи пред вас в пълния си блясък. Ще ви запознаем с някои трансформации, които можете да направите сега. 

Засаждате и пресаждате

Противно на преобладаващия стереотип, растенията могат да се засаждат и пресаждат почти през цялата есен - през октомври и дори през ноември.

Всъщност природата съвсем не е толкова уязвима, колкото изглежда. Това се отнася за дървета, храсти и тревисти многогодишни растения.

Но принципът е един: ако земята все още не е замръзнала, засаждането е възможно.

Ако горните слоеве вече са замръзнали - изкопът ще помогне, но той е подходящ главно за разсад на дървета и храсти.

Има голям избор на разсад. Продава се на всякакви есенни изложби и панаири, където можете да закупите почти всяка своя мечта. Вероятно предварително сте помислили от какви растения се нуждаете и на какви места да ги засадите?

Полезен е опитът от пролетта и лятото. Ако има много "свободни" места, можете да се опитате да определите най-доброто от тях на практика: подредете разсада на различни места, преди да го засадите и наблюдавайте как се вписва в околната среда.

Същото може да се каже и за пресаждането, само че в този случай вие не купувате растенията, а разсаждате своите или ги премествате на ново място. И при засаждането и при пресаждането растенията трябва да се поливат, въпреки че почвата може и да е влажна.

Ако закъснеете за засаждане на дървета и храсти, използвайте тази техника:

Вземете живи семена,поставете ги в малка купа, навлажнете с вода и покрийте с найлонов плик за два дни.

Семената ще се затоплят и тогава просто ги поставяте в ямите за засаждане на растения. За голямо дърво са необходими 500 г семена, а за малко дърво или храст - 300 грама.

Можете да използвате тази техника и за тревисти многогодишни растения: тогава ще са необходими 100 грама семена. Поставете ги в дупката, леко поръсете с пръст и след това засадете растението. Семената ще дадат на корените необходимата топлина, която вече не е в околната среда.

Ако закъснявате много със засаждането на многогодишните цветя, по-добре е да не ги слагате в откритата земя, а отрежете цялата им зелена част и погребете корените в пясък в мазето.

Дърветата и храстите определено се засаждат през есента - това е най-доброто време за тях. Изключение трябва да се прави само за рози, рододендрони и хортензии с големи листа: по-добре е да изчакате за тях до пролетта.

Кът за почивка

Може би имате нужда от нова зона за отдих? Или нямате достатъчно удобни пейки и хамак в градината?

А не е ли вашата мечта истинско барбекю с всички атрибути? Искате ли градинско езеро или алпинеум?

Поне започнете да създавате някои неща от този списък през есента - маркирайте местата и започнете подготвителната работа.

Можете да закупите и инсталирате беседка и това ще ви струва по-малко. Да си я изградите сами също е реална въдзможност.

Можете да закупите или да направите нови пейки, просто не ги инсталирайте още. Подновете настилката или направете нова, където прецените...

Само не забравяйте: цялата работа, свързана с бетон се извършва, докато средната температура спадне до +3 C, и разбира се, докато няма студове. Има специални добавки към бетона, но е по-добре да не ги използвате.

За изпълнението на всякакви градински трансформации ще са необходими определени материали и аксесоари

Помислете кои от тях могат да бъдат закупени предварително, защото през пролетта те ще бъдат по-скъпи и много повече. Но в този случай трябва да имате място, където да ги съхранявате.

Есента е най-доброто време да направите някои градински структури или дори мебели със собствените си ръце. За това сега също има не само време, но и материали: през сезона вероятно сте натрупали останки от дъски, метал, бои, импрегнации, а някои инструменти са останали неизползваеми. Всичко това може да бъде приложено в действие.

Пренаредете и съчетайте архитектурните форми

Често се случва арки, перголи и решетки, инсталирани в градината, да не са на най-успешните места.

Преди не сте предвидили нещо, не сте го мислили по време на инсталирането или може би междувременно е имало някакви промени в градината и сега, примерно арката не изглежда на мястото си. Но сега до новата зона за отдих, тя успешно ще зонира градината.

Перголата пък е засенчена и сега любимите катерливи рози отказват да растат. Или не е разположена на толкова уютно място, както е изглеждало в началото.

Има само един изход - да ги пренаредите на по-подходящи места, особено когато МАФ (малките архитектурни форми) не са основни структури и могат да се местят из градината.

Ако под тях е направена основа, тогава тя е много лека, а някои метални сгъваеми конструкции могат да бъдат заровени само в земята и нищо повече.

Беседка например е трудно да се премести на друго място, но арката - винаги. Но за това има време само през есента. Между другото, в подножието на арката, прехвърлена на ново място, можете да засадите нови растения.

Не забравяйте, че МАФ по същество са градински "пъзели" и от тях можете да направите по-големи конструкции и да преобразите градината на момента. Напримера ако подредите три или четири арки с малки пролуки, получавате лека беседка.

А ако свържете пергола с арка и с пейка, ще излезе полу-пентхаус.

Ако свържете две решетки или пергола с пергола, а през пролетта добавите и дървена подова настилка, ще се появи нов моден градински павилион.

Изчистете пътеки и алеи

От практична гледна точка трябва да е удобно придвижването из градината. Това също е свързано с красотата и хармонията.

Градината се нуждае от свободно пространство, не трябва да е прекалено "задръстена". Затова изчистете пътеките и най-добре е да го направите през есента.

Проверете дали всички пешеходни алеи в градината са чисти

Със сигурност доста растения са израсли твърде много през лятото и сега причиняват известни неудобства. Възможно е при засаждането размерите им като пораснат, да не са взети под внимание. Например спиреята, засадена твърде близо до алеята може да я покрие наполовина.

А минавайки под люляка, да трябва да се наведете. Да не говорим за иглолистните - те могат за неопределено време да се превърнат в непроницаема гора.

Подрязвате и запазвате

Необходимо е формиращо подрязване а понякога и по- значимо. И есента, особено късната, е добра за тази цел, тъй като потокът от сок вече значително се забавя и растенията ще претърпят резитба без сериозни последици.

Но за всеки случай покрийте особено големите изрязани места с градински балсам (не с вар).

Можете красиво да оформите декоративните и ягодоплодни храсти като кокетни "топки".

На много от тези храсти листата са почти изцяло опадали и всички клони са ясно видими.

Можете да ги овържете с дебели синтетични въжета или по-добре с широки ленти от стар, излязъл от употреба лутрасил /материя за укритие на растенията/ - той е еластичен и е удобен за прибиране и овързване на клони.

Разбира се, когато няма листа, всичко това се вижда. Но през пролетта тези връзки напълно ще изчезнат под листата и е гарантирано, че всички храсти ще запазят формата си , въпреки ветровете, дъждовете и снега.

Осветете градината в мрачните месеци

Денят бързо се скъсява, светлината изчезва и сега сигурно осъзнавате значението на осветлението в градината. През лятото тя няма особена роля и красивите соларни лампи захранващи се със слънчева енергия решават всички проблеми.

Но през есента става ясно, че не можете да се справите без мощни неподвижни лампи. Или пък ако имате малко от тях или те не са разположени там, където трябва, става опасно да се движите из двора по тъмно.

Нещо повече, те също са важен дизайнерски елемент: правилно поставените светлинни акценти буквално променят градината вечер. А следобед я украсяват благодарение на външния си вид или оригинален дизайн.

Ако проблемът със светлината е очевиден, трябва да го разрешите.

Опитайте се да добавите фиксирани осветителни тела в градината

Това ще изисква известно разкопаване, но на есен то изобщо не е страшно. Не е жалко за тревата: така или иначе сезонът е отминал, летните цветя са прецъфтели, а ако има многогодишни растения, могат да бъдат пресадени на момента.

ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ

Трябва да поставите осветлението правилно, дори и ако добавите само една или две нови лампи. Ако окабеляването е лошо направено, светлините ви ще изгорят за две години, така че:

Всички проводници се полагат на дълбочина най-малко 0,8 м в гофриран маркуч, който от своя страна се вкарва в метална или пластмасова тръба с подходящ диаметър.

Ако планирате да инсталирате лампи в цветна градина или алпинеуми, тогава дълбочината на полагане на такива места трябва да бъде най-малко 1 м..

И ако подземните води се намират близо до вашия двор, тогава долната част на изкопа, в който е положена тръбата, трябва да бъде допълнително облицована.

За всички осветителни тела трябва да се осигурят превключватели. Те трябва да бъдат проектирани за външна употреба - така наречената "фасада" (по отношение на защитата). Превключвателите, разбира се, могат да бъдат разположени в къщата, но те трябва да бъдат дублирани на улицата, в противен случай ще бъде неудобно да регулирате осветлението : за да включите следващите лампи, ще трябва да влизате всеки път в къщата.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета

0

Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове

0

Зимата е вече зад ъгъла. Това означава, че е време да започнете да подготвяте инструментите за зимно съхранение. За градинаря няма нищо по-важно от инструментите, които използва

0

Сухият поток е един от най-ярките и оригинални елементи на ландшафтния дизайн, който може да си изградите сами. При това ще ви трябват минимално време, усилия и пари

0

Есента ни предоставя грандиозно шоу от багри и шарки. Хората я наричат втора пролет, защото всяко листо се превръща в цвете. Контрастите и променливото време ни носят различни емоции

Последни новини
0

Значи, че животното е с конюнктивит "Очите на котката ми постоянно сълзят. Каква е причината?", ни пита Мария Стефанова от Кюстендил. Това е един от симптомите на кюнюнктивит

0

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка? Не е лесно да определим дали човека срещу нас

0

Има няколко сорта круши, които носят наименованието масловки. Те са много вкусни и затова се предпочитат за отглеждане от любителите овощари. Сред най-отглежданите от тази група е сортът Жифардова

0

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за

0

През целия период на отглеждане на ремонтни млади птици се поддържа осветеност от 30-25 лукса. Прекалено силната осветеност може да доведе до канибализъм

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Противопоставят се на мачизма и фейковете Преди няколко месеца американската актриса и певица Бела Торн изненада милионите си последователи в социалните мрежи със свои голи снимки. Тя обясни, че ги пуска, за да се защити от хакер, който многократно я изнудвал със съобщения на телефона ѝ, че ще ги публикува

Историята е записана от самия Симеон Радев Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум. Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония

С уменията на железен мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50% риск и дава всичко от себе си за другите 50%, показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София.  Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин