Есента - време за промени в двора

20 октомври 2019
Цветна градина / Полезни съвети
16830
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май.

Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор, засаждане на зимния чесън, ягодите и някои зеленчуци, премахване на листа от трайни насаждения, смяна или частична подмяна на земята в лехите и в оранжерията, подрязване на дървета и храсти, събиране на падналите листа, зимно поливане, подготовка на растения за зазимяване и директното им подслоняване за зимата.

Тези стандартни "технически" операции, които подготвят градината за зимата, са познати на всички градинари.

Но има и някои трансформации , които могат и дори трябва да се правят в този конкретен период от годината.

Обикновено хората мислят за промени през пролетта, но тогава те се случват всеки ден и е трудно за градинаря да ги следва.

Едва смогва да засади основните култури. Така че не остава много време за дизайна на градината.

През есента броят на задачите намалява и остава повече време за творчество. Можем да правим всичко премерено, бавно и да обмисляме различни варианти.

А и градината става по-видима: тревата изчезва и няма ярки разсейващи цветове. Но в същото време листата все още не са опадали напълно, а цветните лехи все още не са празни - тоест виждат се истинските обеми и ориентири, които ще помогнат да се направи всичко както трябва.

Ако се погрижите за красотата на градината сега, то през пролетта тя ще се появи пред вас в пълния си блясък. Ще ви запознаем с някои трансформации, които можете да направите сега. 

Засаждате и пресаждате

Противно на преобладаващия стереотип, растенията могат да се засаждат и пресаждат почти през цялата есен - през октомври и дори през ноември.

Всъщност природата съвсем не е толкова уязвима, колкото изглежда. Това се отнася за дървета, храсти и тревисти многогодишни растения.

Но принципът е един: ако земята все още не е замръзнала, засаждането е възможно.

Ако горните слоеве вече са замръзнали - изкопът ще помогне, но той е подходящ главно за разсад на дървета и храсти.

Има голям избор на разсад. Продава се на всякакви есенни изложби и панаири, където можете да закупите почти всяка своя мечта. Вероятно предварително сте помислили от какви растения се нуждаете и на какви места да ги засадите?

Полезен е опитът от пролетта и лятото. Ако има много "свободни" места, можете да се опитате да определите най-доброто от тях на практика: подредете разсада на различни места, преди да го засадите и наблюдавайте как се вписва в околната среда.

Същото може да се каже и за пресаждането, само че в този случай вие не купувате растенията, а разсаждате своите или ги премествате на ново място. И при засаждането и при пресаждането растенията трябва да се поливат, въпреки че почвата може и да е влажна.

Ако закъснеете за засаждане на дървета и храсти, използвайте тази техника:

Вземете живи семена,поставете ги в малка купа, навлажнете с вода и покрийте с найлонов плик за два дни.

Семената ще се затоплят и тогава просто ги поставяте в ямите за засаждане на растения. За голямо дърво са необходими 500 г семена, а за малко дърво или храст - 300 грама.

Можете да използвате тази техника и за тревисти многогодишни растения: тогава ще са необходими 100 грама семена. Поставете ги в дупката, леко поръсете с пръст и след това засадете растението. Семената ще дадат на корените необходимата топлина, която вече не е в околната среда.

Ако закъснявате много със засаждането на многогодишните цветя, по-добре е да не ги слагате в откритата земя, а отрежете цялата им зелена част и погребете корените в пясък в мазето.

Дърветата и храстите определено се засаждат през есента - това е най-доброто време за тях. Изключение трябва да се прави само за рози, рододендрони и хортензии с големи листа: по-добре е да изчакате за тях до пролетта.

Кът за почивка

Може би имате нужда от нова зона за отдих? Или нямате достатъчно удобни пейки и хамак в градината?

А не е ли вашата мечта истинско барбекю с всички атрибути? Искате ли градинско езеро или алпинеум?

Поне започнете да създавате някои неща от този списък през есента - маркирайте местата и започнете подготвителната работа.

Можете да закупите и инсталирате беседка и това ще ви струва по-малко. Да си я изградите сами също е реална въдзможност.

Можете да закупите или да направите нови пейки, просто не ги инсталирайте още. Подновете настилката или направете нова, където прецените...

Само не забравяйте: цялата работа, свързана с бетон се извършва, докато средната температура спадне до +3 C, и разбира се, докато няма студове. Има специални добавки към бетона, но е по-добре да не ги използвате.

За изпълнението на всякакви градински трансформации ще са необходими определени материали и аксесоари

Помислете кои от тях могат да бъдат закупени предварително, защото през пролетта те ще бъдат по-скъпи и много повече. Но в този случай трябва да имате място, където да ги съхранявате.

Есента е най-доброто време да направите някои градински структури или дори мебели със собствените си ръце. За това сега също има не само време, но и материали: през сезона вероятно сте натрупали останки от дъски, метал, бои, импрегнации, а някои инструменти са останали неизползваеми. Всичко това може да бъде приложено в действие.

Пренаредете и съчетайте архитектурните форми

Често се случва арки, перголи и решетки, инсталирани в градината, да не са на най-успешните места.

Преди не сте предвидили нещо, не сте го мислили по време на инсталирането или може би междувременно е имало някакви промени в градината и сега, примерно арката не изглежда на мястото си. Но сега до новата зона за отдих, тя успешно ще зонира градината.

Перголата пък е засенчена и сега любимите катерливи рози отказват да растат. Или не е разположена на толкова уютно място, както е изглеждало в началото.

Има само един изход - да ги пренаредите на по-подходящи места, особено когато МАФ (малките архитектурни форми) не са основни структури и могат да се местят из градината.

Ако под тях е направена основа, тогава тя е много лека, а някои метални сгъваеми конструкции могат да бъдат заровени само в земята и нищо повече.

Беседка например е трудно да се премести на друго място, но арката - винаги. Но за това има време само през есента. Между другото, в подножието на арката, прехвърлена на ново място, можете да засадите нови растения.

Не забравяйте, че МАФ по същество са градински "пъзели" и от тях можете да направите по-големи конструкции и да преобразите градината на момента. Напримера ако подредите три или четири арки с малки пролуки, получавате лека беседка.

А ако свържете пергола с арка и с пейка, ще излезе полу-пентхаус.

Ако свържете две решетки или пергола с пергола, а през пролетта добавите и дървена подова настилка, ще се появи нов моден градински павилион.

Изчистете пътеки и алеи

От практична гледна точка трябва да е удобно придвижването из градината. Това също е свързано с красотата и хармонията.

Градината се нуждае от свободно пространство, не трябва да е прекалено "задръстена". Затова изчистете пътеките и най-добре е да го направите през есента.

Проверете дали всички пешеходни алеи в градината са чисти

Със сигурност доста растения са израсли твърде много през лятото и сега причиняват известни неудобства. Възможно е при засаждането размерите им като пораснат, да не са взети под внимание. Например спиреята, засадена твърде близо до алеята може да я покрие наполовина.

А минавайки под люляка, да трябва да се наведете. Да не говорим за иглолистните - те могат за неопределено време да се превърнат в непроницаема гора.

Подрязвате и запазвате

Необходимо е формиращо подрязване а понякога и по- значимо. И есента, особено късната, е добра за тази цел, тъй като потокът от сок вече значително се забавя и растенията ще претърпят резитба без сериозни последици.

Но за всеки случай покрийте особено големите изрязани места с градински балсам (не с вар).

Можете красиво да оформите декоративните и ягодоплодни храсти като кокетни "топки".

На много от тези храсти листата са почти изцяло опадали и всички клони са ясно видими.

Можете да ги овържете с дебели синтетични въжета или по-добре с широки ленти от стар, излязъл от употреба лутрасил /материя за укритие на растенията/ - той е еластичен и е удобен за прибиране и овързване на клони.

Разбира се, когато няма листа, всичко това се вижда. Но през пролетта тези връзки напълно ще изчезнат под листата и е гарантирано, че всички храсти ще запазят формата си , въпреки ветровете, дъждовете и снега.

Осветете градината в мрачните месеци

Денят бързо се скъсява, светлината изчезва и сега сигурно осъзнавате значението на осветлението в градината. През лятото тя няма особена роля и красивите соларни лампи захранващи се със слънчева енергия решават всички проблеми.

Но през есента става ясно, че не можете да се справите без мощни неподвижни лампи. Или пък ако имате малко от тях или те не са разположени там, където трябва, става опасно да се движите из двора по тъмно.

Нещо повече, те също са важен дизайнерски елемент: правилно поставените светлинни акценти буквално променят градината вечер. А следобед я украсяват благодарение на външния си вид или оригинален дизайн.

Ако проблемът със светлината е очевиден, трябва да го разрешите.

Опитайте се да добавите фиксирани осветителни тела в градината

Това ще изисква известно разкопаване, но на есен то изобщо не е страшно. Не е жалко за тревата: така или иначе сезонът е отминал, летните цветя са прецъфтели, а ако има многогодишни растения, могат да бъдат пресадени на момента.

ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ

Трябва да поставите осветлението правилно, дори и ако добавите само една или две нови лампи. Ако окабеляването е лошо направено, светлините ви ще изгорят за две години, така че:

Всички проводници се полагат на дълбочина най-малко 0,8 м в гофриран маркуч, който от своя страна се вкарва в метална или пластмасова тръба с подходящ диаметър.

Ако планирате да инсталирате лампи в цветна градина или алпинеуми, тогава дълбочината на полагане на такива места трябва да бъде най-малко 1 м..

И ако подземните води се намират близо до вашия двор, тогава долната част на изкопа, в който е положена тръбата, трябва да бъде допълнително облицована.

За всички осветителни тела трябва да се осигурят превключватели. Те трябва да бъдат проектирани за външна употреба - така наречената "фасада" (по отношение на защитата). Превключвателите, разбира се, могат да бъдат разположени в къщата, но те трябва да бъдат дублирани на улицата, в противен случай ще бъде неудобно да регулирате осветлението : за да включите следващите лампи, ще трябва да влизате всеки път в къщата.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Защо е важно да разберем връзката им и как да определим изложението Виртуозите в декоративното градинарство, ни напомнят колко е важно да разберем сянката, да я опознаем

0

Лятото е чудесно. Можете да прекарате толкова време, колкото искате на чист въздух. Но е двойно по-приятно да направите това на собствената си морава в сянката на беседка или уютен вътрешен двор. 1

0

Специално място в дизайна на къщата и градината заема терасата. Тя може да бъде описана като връзка между къщата и парцела. По правило тази част на постройката не е остъклена и често дори не се

0

Интересен декоративен елемент в градината е скалният кът, често погрешно наричан алпинеум. Наистина и двете композиционни форми са доста сродни, но имат съществена разлика помежду си

0

Напоследък все по-често ни убеждавате в тезата, че плевелите са полезни. Е, мен ме спечелихте, (защото меко казано ми е омръзнало “да се боря с вятърни мелници”) но искам да науча повече

Последни новини
0

През тази година стартирахме по-рано теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е

0

БАБХ констатира за трети път огнище на инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ в Асеновград в периода от април 2019 г. до юни 2020 година, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните

0

Жътвата в Добричка област върви с усилени темпове, като средните добиви от декар пшеница са най-различни – от 10, през 50-60 , в някои полета в Каварненско между 300 и 500 кг, заяви проф

0

Алма Давидова Цените на зърнените култури на Euronext леко паднаха вчера след краткото рали, предизвикано от доклада на USDA във вторник. На физическия пазар обаче те останаха по-стабилни

0

Алма Давидова Тази година световното производство на зърнени култури ще достигне близо 2,8 милиарда тона, от които повече от 760 млн. тона пшеница. Организацията за прехрана и земеделие на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

42-годишен опитен спешен медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София е починал от коронавирус, съобщи Националната асоциация СМП. Д-р Юлиян Стамов се е заразил при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент в тежко състояние. От публикацията на асоциацията на спешните медици се разбира

На 57 години умря бащата на най-добрия боец от UFC Хабиб Нурмагомедов - Абдулманап, който бе и негов първи треньор. Това съобщи президентът на Чечня Рамазан Кадиров. На 22 юни Хабиб съобщи, че баща му е в болница в тежко състояние заради коронавирус. Заболяването изтощи организма му и той разви двустранна бронхопневмония

Стамен Белчев даде първата си пресконференция като нов наставник на ЦСКА. Той обяви и целите пред него до края на сезона и какво ще изисква от футболистите. Емоциите са големи в момента. Моментът е труден, трябва да възстановим играчите преди двубоя с Лудогорец, очаква ни работа, знам какво ме очаква и къде идвам