Продукти: 500 г свински ребра (пушени), 300 г бекон (или гърди), 250 г грах, 150 г лук, 4 дафинови листа, олио, зелени подправки, сол и черен пипер на вкус, 800 г картофи, 150 г моркови

Приготвяне: Поставете свинските ребра в тенджера с вода и на котлона. Варете около час. Извадете ребрата в чиния и изчакайте да изстинат. Отделете месо от костите. Хвърлете костите или ги предложете на домашния любимец (ако имате такъв).

Ако използвате неконсервиран грах трябва предварително да го изплакнете със студена вода.

Върнете изчистеното месо в бульона и добавете граха. Варете още половин час.

Съвет: Зеленият грах е по-подходящ, тъй като се готви по-бързо от зрелия. Три-четири часа преди готвене, залейте граха с вода и оставете да кисне.

Нарежете лука на ситно, а морковите настържете на ренде. Беконът се нарязва на малки парченца.

Запържете месото в сух, тефлонов тиган. Добавете лука и морковите и запържете всичко заедно до полуготовност на зеленчуците.

Съвет: При пърженето, освен лук и моркови, можете да използвате бели корени - корен от магданоз или пащърнак. Така вкусът на супата ще бъде по-наситен.

Обелете картофите. Нарежете ги на кубчета и добавете към бульона. Гответе 5 минути.

Прибавете запържения бекон и зеленчуците към супата. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и гответе, докато се сварят картофите. Добавете дафинов лист около 10 минути, преди супата да е готова. Свалете супата от котлона и оставете за 10-15 минути. Извадете дафиновия лист и поръсете с прясно нарязани зелени подправки.