Въпрос:

Посъветваха ме да обработя ябълките и крушите с течен парафин. Така щели да се запазят здрави и свежи по-продължително време. Вярно ли е това? И как да го направя?

Руми Тодорова от Димитровград

Отговор:

По принцип има такава технология, като тя може да се използва не само при плодове, но и при грозде, както и при някои зеленчуци.

Обработените с течен парафин плодове наистина се съхраняват по-добре, като вкусовите им качества се запазват.

За целта се използва течен парафин, който се купува от аптеката. Той се загрява до температура 55-60 градуса и след това плодовете или се потапят в съда или се мажат с четка.

Така върху повърхността им се образува тънък прозрачен филм, който няма мирис и е напълно безвреден.

Преди консумация плодовете трябва да се измиват внимателно с топла вода.

От ябълките подходящи сортове за такава обработка са: Червена превъзходна, Златна превъзходна, Муцу, Айвания, Грени смит и др.

От крушовите сортове: Попска масловка, Паскрасан, Харденпонтова масловка.

ОБРАБОТКА С БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР

Съхранението на плодовете става по-продължително, ако те се потопят за 5-10 минути в 1%-ов бордолезов разтвор. Така обработените ябълки не бива да се консумират поне 15 дни.

Най-добри условия за съхранение

Следете температурата и влажността на въздуха

Температурата и влажността на въздуха са факторите, от които зависи колко дълго ще се запазят плодовете в мястото на съхранение. Разбира се, за овощните дръвчета е важно да са полагани добри грижи по време на вегетацията им.

Температура

Ориентировъчно плодовете се съхраняват при температури между 1-3 градуса. Критичните температури за различните видове и сортове са различни. При ябълките те са от -1.5 до -3.0 градуса.

Препоръчително е температурата в помещението по принцип да не пада под нулата. При тази температура по някои сортове ябълки например започват да се проявяват някои физиологични болести.

Не бива да се допускат и големи колебания на температурата, тъй като това също влияе на съхранението и променя качеството на плодовете.

Влажност на въздуха

Препоръчително е влажността да бъде в границите около 90-95%.

Например сортове ябълки с тънка кора, като Златна превъзходна, са склонни повече към завяхване.

Затова те изискват малко по-висока влажност.

При други - като сорта Джонатан, високата влажност увеличава чувствителността към покафеняване на плодовото месо.