Тортилята е сред най-лесните испански рецепти. Оригиналната рецепта има хиляди интерпретации - добавят се тиквички, чушки, скариди и т.н. Подходяща е за закуска, обяд и вечеря, за лято и зима. Комбинира се добре със сирене, хамон или зеленчуци, върви с вино и бира.

Продукти: 5 картофа, 1 глава лук, 5 яйца, клонка розмарин, 5 суп. лъж. зехтин, черен пипер и сол (за предпочитане едра морска) на вкус, щипка индийско орехче.

Приготвяне: Нарежете лука на полумесеци. Обелете, измийте и нарежете картофите на филии или на пръчици. Изплакнете ги с вода, за да отмиете нишестето. Така те няма да се слепват по време на пърженето. Подсушете ги с домакинска хартия или суха кърпа.

Загрейте зехтина в тиган. Сложете лука и запържете, докато омекне и стане прозрачен. НЕ пържете до златисто!

След като лукът омекне, прибавете картофите, разбъркайте добре и пържете около 10-15 минути - до полуготовност на картофите. По време на пърженето разбърквайте, за да не получат картофите коричка.

Докато картофите се пържат, разбийте яйцата. Накъсайте листата на розмарина и ги нарежете на ситно.

Най-добре е да подправите картофите, когато са почти готови. Поръсете ги със сол и черен пипер, подправете с индийско орехче и добавете розмарина. Разбъркайте зеленчуците и изчакайте да поемат ароматите.

Изсипете получената смес в тиган. Ако се притеснявате, че картофите могат да залепне за тигана и след това, при обръщането, да се разтроши тортилята, намокрете за кратко тигана и отново го намажете с мазнина.

Поставете на средно силен котлон и покрийте с капак. Пържете, докато долната страна на картофения омлет получи златиста коричка (около 3-4 минути).

Махнете капака и поставете върху тигана плоска чиния с подходящ размер.

Внимателно обърнете картофения омлет върху чинията.

Върнете тортилята обратно в тигана (омлетът трябва да се плъзне внимателно). Запържете за 2-3 минути без капак.

Това е! Прехвърлете готовия омлет в голяма чиния и нарежете.