Не оставяйте зарази в градината

Лехите, от които са обрани всички зеленчуци, трябва да се почистят. Най-добре е това да се прави постепенно, тъй като работата не е много лека.

Така че щом приберете последните плодове от някоя леха, почистете я. Всички стъбла се изскубват, събират се и растителните остатъци от земята. Всички те могат да се поставят в компостият куп, където ще се превърнат в полезен тор за растенията. Ако не сте си направили компостен куп, може да си вземете готов контейнер, който се предлага в хипермаркетите, в градински им сектори.

Ако не ви се занимава с компостиране, (но да знаете, че бъркате, тъй като компостът е супер храна за растенията), трябва да унищожите растителните остатъци. Препоръчително е те да се събират на подходящо място, където да се изгорят. По този начин се унищожават зарази от болести, както и зимуващи форми на неприятели, които се крият в тях.

Внимание!

Тъй като зелето се прибира доста по-късно, не забравяйте и неговите остатъци. В корена и най-старите обвивни листа са запазват причинители на опасни болести.