И могат да станат жертва на хищници

Има случаи, когато кокошките не искат да нощуват в нов кокошарник. Снасят в него, но категорично отказват да се прибират вечер. Това означава, че новият кокошарник не е изграден правилно. Обикновено причината за това е, че кацалата не са им удобни

Те трябва да са на височина от 1,5 до 4 м. Подпрете на тях малка стълба, за да облекчите качването на кокошките. Само така ще осигурите спокоен сън на птиците си.

Друга причина птиците да не искат да спят в кокошарника е, че през нощта вътре се промъкват хищници

И кокошките инстинктивно се страхуват да спят на пода.

Кокошарникът трябва да е направен така, че да не допуска набези на хищници - и най-дребните, да могат да се промъкват в него и да нападат спящите птици. За целта помещението трябва добре да се затваря и да няма никакви дупки или пролуки. Важно е основите му да са вкопани в земята.

В края на деня прибирайте кокошките навреме

Много хищници са активни на здрачаване, когато намаляващата светлина им позволява да извършват набези върху домашните птици.

Надвечер някои от кокошките се мотаят и не се прибират навреме в кокошарника. Ако приберете вечер останалите птици, а някоя кокошка остане да се скита или реши да пренощува навън, това сигурно ще е последната й нощ. Затова винаги преброявайте кокошките преди сън и ако някоя липсва, вземете фенерче и тръгнете да я търсите. Не спирайте, докато не я намерите и приберете при останалите птици в кокошарника.

Осигурете удобни кацала за нощуване на кокошките
Осигурете удобни кацала за нощуване на кокошките
Не оставяйте по здрач кокошки да се разхождат навън
Не оставяйте по здрач кокошки да се разхождат навън