Как само за 4 години губещата ППК “Зора”, с. Каран Върбовка се превърна в успешна с добри производствени резултати, разказва председателят ѝ Николай Петков

Ваня Велинска, Търговище

Преди 4 години една кооперация е на ръба на фалита, с много задължения и изправена пред дилемата дали да се закрие или да продължи напред, но с нужните промени. Собствениците на земите, избират да запазят кооперацията и гласуват доверие на Николай Петков, който поема управлението. По принцип младият мъж е завършил стопанско управление и икономика, както и право, но се занимава любителски с животновъдство. През 2013 година работи известно време в Америка, във ферма, която обработва 80 хил. декара.

Когато се съгласих да стана председател на ППК "Зора", с. Каран Върбовка, положението беше много критично. Кооперацията имаше много задължения, беше въпрос на оцеляване. Но нямахме избор, така че се взехме в ръце и започнахме здраво да работим. На всеки, който се занимава със земеделие, е ясно, че не всичко зависи от човешкия фактор, тъй като в този бранш природата диктува правилата. Все пак се стараем, каквото зависи от нас да го направим. Въпреки че голяма част от кредите са погасени, целта на кооперацията е да натрупа собствени оборотни средства, с които да оперира и да си осигури едно по-спокойно бъдеще.

За да подобри състоянието на кооперацията, Николай Петков залага на зърнено-житните култури - пшеница и царевица, от маслодайните - слънчоглед, както и малко люцерна за по-правилен сеитбооборот. За съжаление младият мъж няма право на грешки и избира ,сигурни откъм добиви и пазар култури

Все пак земеделието е бизнес, а и като председател на кооперация, отговорността е изключително голяма.

ППК "Зора", с. Каран Върбовка се намира в община Две Могили, Русенско. За тези, които не са били в района, само ще вметнем, че това е изключително кътче от България, със страхотни природни дадености. За съжаление, местността не е от най-добрите за земеделие, тъй като има доста наклонени терени. И все пак фермерите, които работят там се справят доста добре.

Към тях вече може да причислим и работата на малкия екипа на кооперация Зора. Декарите, които обработват са 5 800 и се намират в землището на селото. А ето и какви са резултатите от изминалата производствена година.

Както на много места в страната и при нас миналият стопански сезон беше изключително динамичен а на моменти и драматичен, разказва Николай Петков. Сезонът за пшеницата тръгна със суша, после и зимата беше суха, чак през пролетта картината се промени.

При пролетниците ситуацията пък беше обратна - имаше валежи както през пролетта, така и в началото на лятото, а по-късно настъпи продължителното засушаване. Така че се сблъскахме с доста обрати, но не бих казал, че нещо ни изненада сериозно, тъй като през последните години, постоянно наблюдаваме такива резки промени. Явно ще трябва да свикваме с екстремното време и да се нагодим към него.

И въпреки трудностите, с които кооперацията се сблъсква, равносметката от получените производствени резултати не е никак лоша.

Средните добиви от пшеница от отделните полета са доста различни. Най-добрият добив реализиран за тази година е 694 кг/дка, а най-ниският - 530 кг/дка. Като за много голяма изненада на Николай най-слабият добив е получен в местността Ялията, където земята е равна, и което резонно предполага много по-добра вегетация на културите и съответно по-високи добиви.

Според фермерът обаче най-вероятната причина за по-ниските добиви, са продължителните пролетни дъждове, които са заблатили почвата и вместо да донесат ползи са оказали неблагоприятно влияние на развитието на растенията.

Като цяло добивите от пшеница за миналия сезон са близки до средните за страната, но и задоволителни предвид района, в който са земите на кооперацията. Те обаче са различни през годините, през които Николай Петков ръководи кооперацията.

Добивите, които имаме при пшеницата всяка година са различни, но с гордост мога да кажа, че уверено вървим нагоре, споделят фермерът. Благодарение на усилията, които полагаме, реализираме все по-добри и по-добри добиви като рекорда от пшеница ни е през 2018 г., когато също имаше много динамични условия по време на жътвата, но прибрахме 830 кг/дка.

В кооперацията сеят само чужди сортове пшеница. За съжаление, и тук производствените резултати са в полза на западната селекция. Затова и изборът пада на тях. През първите години от управлението на Николай са сели и български сортове, пшеница с типично хлебни качества, но получените добиви са били доста по-ниски и се отказват от тях. Съвсем логично е, икономическите показатели са водещи и за кооперациите, където също се плащат ренти, има кредити, други задължения и т.н.

А каква е равносметката при другите култури? Вследствие на капризите на времето, силна буря води до полягане на един от слънчогледовите хибридите, засети в стопанството. И резултатите при маслодайната култура са под очакваните. Средният добив е 230 кг/дка, а от най-добрите полета - 280 кг/дка.

За царевицата стопанската година е малко по-успешна. На полетата с един от хибридите са жънати добиви от 1 024 кг/дка, но средните добиви са 810 кг/дка. Продължителните валежите не само в началните, но и в почти всички важни фази от развитието на културата си казват думата. Но ако в началото са били благоприятни, по-късно оказват негативно влияние. А изборът на подходящ хибрид показва, че е от изключително значение за получаване на отлични добиви

Усилията на Николай Петков са насочени към спазване на добрите практики при отглеждането на културите. Така че наистина, каквото зависи от човешкия фактор, тук е направено. Една от основните задачи сега е да се извършат почвени анализи на всички полета на кооперацията. Целта е да се види реалното състояние на почвата и занапред да се извършва по-прецизно торене което да е съобразено с хранителния ресурс, изискванията на отглежданите култури и планувания добив от тях.

Като цяло младият фермер отчита успешна 2018/2019 г. за кооперацията, но усилията вече са насочени към новия сезон.

Започнахме с подготовката на полетата още през септември, разказва Николай. И тази година условията в нашия район не бяха много подходящи да се извърши добра обработка, предвид продължителната лятна и есенна суша. Все пак се постарахме да направим възможното. Но не бързахме със сеитбата, чакахме малко дъжд. Сеем чак сега.

В района на Каран Върбовка, както и в повечето земеделски райони, се оказва, че падналият дъжд не е никак достатъчен, без сериозно стопанско значение, но все пак е нещо.

При нас падналите дъждове са около 20 л/кв. м, валежи, които са изключително недостатъчни, коментира проблема Николай Петков. Да, на повърхността има влага, но само там. В дълбочина няма никакво овлажняване, а това не е никак добре. Ще се надяваме на нови валежи. В момента сеем, съвсем скоро трябва да приключим. Така че вече мислим за поникването и развитието на младите растения, а тогава, ако липсва влага, може да се стигне до проблеми в по-нататъшното им развитие. Да се надяваме обаче, че това няма да се случи.

И въпреки че новата стопанска година не тръгва много добре за производителите ни, както и предишните няколко, между другото, в ППК "Зора", с. Каран Върбовка се надяват тя да приключи успешно.

Сега основната грижа на работещите в кооперацията е да засеят пшеницата в най-кратки срокове
Сега основната грижа на работещите в кооперацията е да засеят пшеницата в най-кратки срокове
Николай Петков е доволен от производствените резултати от изминалата стопанска година, но планува по-добри за следващата
Николай Петков е доволен от производствените резултати от изминалата стопанска година, но планува по-добри за следващата