На макроелемента се дължи устойчивостта на културите към неблагоприятните фактори на външната среда

Ваня ВЕЛИНСКА

Калият е сред основните макроелементи с голямо значение за културните растения. Той не се включва в структури и органични съединения, както го правят азотът и фосфорът например, а се намира в свободно състояние в клетъчния сок.

Значение

Калият участва в различни физиологични и биологични функции в растителния организъм. Той е свързан с активността на азота при постъпването и усвояването му. Смята се за антидот при повишено азотно торене, тъй като ограничава натрупването на амониев и нитратен азот в растенията. Без достатъчно калий културите не биха се развивали оптимално.

Много важна роля на калия е, че участва в процесите, свързани с трансформирането на енергия в растенията. Той „движи" листните устица, като така се регулира водният режим и общото оводняване на клетки, т.е. тургора на растенията.

Калият е с голямо значение за по-добрата устойчивост на културите към неблагоприятните фактори на външната среда, например ниски или високи температури, ниска почвена влажност и т.н. Също така растенията са по-толерантни на някои гъбни и бактериални зарази.

Елементът е с голямо значение за овощните видове, защото с помощта на определени ензими се активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества. Той влияе и на образуването на въглехидрати, които засилват интензивността на оцветяване на кожицата на плодовете. И плодовете, и зеленчуците са с по-добро качество – те са по-едри, с по-добър външен вид, по-устойчиви са при транспортиране.

Дефицитът на калий при овощните култури оказва влияние върху растежа и плодообразуването през сезона, но също така и на залагането на плодни пъпки за следващата година.

Недостиг

Първите признаци на дефицит на калий се наблюдават по долните, т.е. най-старите листа. Тъй като елементът е мобилен, проявите започват отдолу и преминават нагоре.

Първите признаци са оцветяването на листата - тъмнозелени със синкав оттенък. Това е резултат от повечето хлорофил, който е следствие на наличието на излишен азот.

При по-силен недостиг на калий в растителния организъм се натрупва амонячен азот, тъй като той не успява да се преработи в аминокиселини. Следствие на това се проявява хлороза – тъканите пожълтяват и отмират. Жълтеенето започва от върха на листата, преминава по краищата и накрая към средата между жилките.

Недостигът на калий влияе на тургора на културите. Дори ако се полива оптимално, те не могат да се оводняват добре. Това води до влошено състояние на механичните тъкани, което пък съответно до неравномерно нарастване и набръчкване на листата, както и недостатъчно здрави стъбла.

Дефицитът на калий при овощните видове се наблюдават като хлоротични петна по върховете и периферията на листата, като впоследствие те некротират. Краищата им се завиван нагоре и наподобяват ладия. При много силен недостиг на елемента листата много бързо некротират.

Наблюденията показват, че костилковите овощни видове са по-чувствителни на липса на калий отколкото семковите.

Недостигът на калий в растенията най-често се дължи на:

0 високо съдържание на калций;

0 високо съдържание на магнезий;

0 тежка и уплътнена почва;

0 излишък на влага;

0 алкална почвена среда.

Мерките за преодоляване на дефицита на калий включват:

0 Почвено подхранване с К2О - 30-40 кг/дка.

0 Шербетуване с оборски тор – 0,8-1,0 т/дка.

0 Листно подхранване с калиев сулфат – 1,5%.

Внасянето на калиевите торове в овощните насаждения се извършва след прибиране на плодовата реколта, обикновено след края на октомври до февруари.

Характерни симптоми при дефицити

Пшеница:

0 По долните листа, по периферията им се появява хлороза.

0 Краищата на листата некротират, върховете им „изгарят".

0 Листата стават с вретеновидна форма.

0 При силен недостиг симптомите се проявява по всички растителни части.

Рапица:

0 По долните листа се появя пурпурно оцветяване.

0 Наблюдава се хлороза, която започва от върха на листата и преминава в некроза.

0 При силен недостиг съцветията са рехави, шушулките са по-дребни, образуват се по-малко семена - добивът се редуцира.

Царевица:

0 Долните листа са хлоротични, а по-късно некротират.

0 Симптомите може да се наблюдават по цялото растение.

0 Кореновата система е с влошен растеж.

0 Стъблата са слаби и нестабилни.

0 Кочаните са по-малки, зърното е с лошо качество.

Слънчоглед:

0 По старите листа се наблюдават големи жълти петна, които некротират.

0 Растенията са със забавен растеж.

0 Семената са много по-дребни от обичайните за хибрида.

Ябълки:

0 Листата прегарят по краищата, те са завиват по централната жилка.

0 Некроза се наблюдава първо по листата от основата и в средната част на леторасъла.

0 Листата остават на дървото до пълното им изсъхване.

0 Плодовете са по-дребни, оцветени са по-слабо от характерното за сорта.

Праскови:

0 Листата са по-бледи и се завиват по централния нерв.

0 Наблюдава се некроза.

0 Плодовете са по-дребни и набръчкани.

0 При силен недостиг изсъхват клонки, дори може цялото дърво да загине.

Лозя:

0 По най-долните листа, по периферията им се наблюдава жълтеене.

0 Проявява се пурпурно оцветяване.

0 Развива се некроза, която обхваща тъканите между жилките, които обаче остават зелени.

Домати:

0 При по-старите листа се наблюдава хлороза, която обхваща тъканите между жилките.

0 Най-тънките нерви също избледняват.

0 Краищата на листата се завиват, некротират.

0 Плодовете са неравномерно оцветени.

0 При някои сортове се образува зелен пръстен, който е с различни размери и интензивност на оцветяване.

Краставици:

0 Листата са като бронзови, а краищата им жълто-зелени.

0 Най-дебелите жилки са хлътнали.

0 Хлорозата преминава и към центъра на листата.

0 Растежът е слаб, спира.

0 Плодовете са по-дребни, лошо оцветени, деформирани.

0 В топлите часове от деня растенията завяхват.

Пипер:

0 Растенията почти не нарастват.

0 Листата са със завити краища, завяхват.

0 Най-долните листа стават груби и твърди.

0 По плодовете се образуват кафяви петна.

Общо за плодовите зеленчуци:

0 Растежът е задържан.

0 Стъблата са слаби, образуват малко и също слаби разклонения.

0 По старите листа се развива хлороза между нервите, като по-тънките избледняват, а основната – остава зелена. Краищата на листата некротират и се завиват, стават сухи и чупливи.

0 Затрудняват процесите на опрашване и оплождане.

0 Плодовете са с влошено качество. Наблюдава се преждевременно покълване на семената вътре в плода, който е мек, подпухнал и с нетипична консистенция.

Зелеви видове:

0 Появява се хлороза по долните листа, която преминава в некроза по периферията им и постепенно обхваща цялото растение.

0 Кореновата система е по-малка.

Листни зеленчуци (салати, марули, спанак и др.):

0 Растежът е задържан.

0 Растенията са с по-малки размери.

0 По краищата на старите листа се развива хлороза, която преминава в некроза, обхващаща нерватурата и целият лист.

0 Формира се по-малка и по-рехава глава.

0 Добивът е по-нисък.

Лукови култури

0 Растежът е по-слаб.

0 Върховете на старите листа покафеняват, постепенно отмират.

0 Намалява се количеството на захари в луковиците.

0 Лукът не може да се съхранява дълго време.

0 Добивът намалява.

Кореноплодни:

0 Хабитусът на растенията се променя, те са като отпуснати.

0 Листата пожълтяват. По периферията на старите листа се появява некроза. Те се извиват назад и постепенно отмират.

Внимание: симптомите са сходни с тези при воден стрес или повреди от вредители.

0 Качеството на продукцията е влошено. Добивът е нисък.

Клубеноплодни:

0 Развива се хлороза по долните листа, придружена с некроза по ръбовете им. Листата отмират преждевременно;

0 Растежът е забавен.

0 Качеството на клубените е влошено – развиват се черни петна във вътрешността.

0 Картофите са с по-малък размер, масата и броят на клубените – също. Те не са устойчиви на механични повреди.

0 Добивът е нисък.

Излишък

При повече калий се наблюдава забавен растеж и на надземните растителни части, и на кореновата система. Междувъзлията се удължават, листата обикновено са светлозелени. В по-късните фази се появяват петна като мозайка, а след това – матови петна. Листата завяхват и окапват.

По-високото ниво на калий в растителния организъм често води до типични симптоми на „изгаряне" от повишаване концентрацията на разтворимите соли. Затруднява се усвояването на калций, магнезий и бор, вследствие на което растенията проявяват признаци на недостиг на тези хранителни елементи.

Като цяло качеството на продукцията е влошено. При картофите намалява съдържанието на сухо вещество в клубените.

Причините най-често са във високо ниво на калий в хранителната среда. Ефектът се засилва при ниско ниво на азот в средата.

Симптом при плодови зеленчуци:

0 Проявяват се симптоми от недостиг на калций (върхово гниене на плода) и/или на магнезий (междунерватурна хлороза).

0 Задържане на растежа.

Препоръките, които да коригират повишеното ниво на калий, са:

0 Листно подхранване с боракс 0,2%.

0 Внасяне в почвата на MgO 2-3 кг/дка.

Недостиг при домати – лист и плодове

Снимки: Синджента
Недостиг при домати – лист и плодове Снимки: Синджента
Калият е много важен за плодовите зеленчуци – оказва влияние на размера и оцветяването им
Калият е много важен за плодовите зеленчуци – оказва влияние на размера и оцветяването им
Плодовете и зеленчуците „нахранени" с калий издържат на транспорт и съхранение
Плодовете и зеленчуците „нахранени" с калий издържат на транспорт и съхранение