От изключително значение е да се запази здрав флаговият лист, което да гарантира възможност за изхранване на зърната в класа, съответно и за получаване на добър добив

Ваня ВЕЛИНСКА

Бращнестата мана е сред значимите болести по пшеницата. Опасността се предопределя от това, че заразата може да се развие през цялата вегетация на културата. Загубите, причинени от брашнеста мана, в зависимост от степента на нападение, се определят между 10 и 30%. По-силно развитие на заразата има в условия на хладно и влажно време.

Семенарските компании работят в посока устойчивост на сортовете, но все още не може да говорим, че проблемът е решен. Практиката показва, че устойчивостта на сортовете се променя и те започват да проявяват чувствителност във времето.

Причинител

Болестта се причинява от гъбата Erysiphe graminis с конидиална форма Oidium monilioides. Срещат се няколко форми и раси, които нападат различните видове житни култури.

Гъбата образува повърхностен мицел, който се развива само върху живи растения. През летните месеци, когато условията не са подходящи за развитие на заразата, патогенът образува плодни тела, в които се „съхранява". При промяна на условията, а именно по-ниски температури и наличие на влага, гъбата се активизира и се осъществяват първите заразявания. Това става през есента, когато става заразяването на младите житни посеви и самосевките.

По зимните житни култури – пшеница, ечемик и овес, през фенофазите от трети лист до восъчна зрелост, се развива конидиалната форма на гъбата. У нас патогенът зимува като мицел.

Развитие

Болестта се развива оптимално при хладно и влажно време. По-силно е нападението в гъсти и прераснали посеви, а и в такива, в които е приложено едностранчиво азотно торене. По-висока степен на заболеваемост се наблюдава и при монокултурно отглеждане на пшеница, както и при отглеждане на сортове, които са с еднородни гени.

Симптоми

Признаците на брашнестата мана се проявяват по листата, листните влагалища и стъблата. Те са характерни за болестта – брашнест налеп по растителните части. С развитието на заразата мицелът става по-плътен, жълтеникаво-сив на цвят, може да покрие изцяло растението.

0 При сортовете, които са по-чувствителни на брашнеста мана, симптомите могат да се появят и по плевите и класа на житните растения.

0 При сортовете, които имат средна устойчивост, нападението е под формата на хлоротични и некротични петна, както и образуване на мицел, но без видимо спороношение на гъбата.

Към края на вегетацията на житните култури в налепа се образуват много на брой плодни тела, които са дребни и черни. При силно нападнатите листа тъканите между заразените участъци пожълтяват, а тези под мицела останат по-продължително време зелени.

Ако заразата премине по флаговия лист и класа, то болестта става много по-вредоносна. Стига се това зърната да останат по-дребни и недостатъчно изхранени, а това води до влошаване на качеството на реколтата.

Контрол

0 Да се засява устойчиви сортове. Семенарските компании работят активно в тази насока. У нас институтите също провеждат изследвания върху устойчивостта на сортовете пшеница към брашнестата мана. Има създадени пшенични сортове на Института по растителни генетични ресурси в Садово, които са с различна степен на устойчивост.

0 Спазване на сеитбообращения.

0 Да се избягва ранната сеитба. Препоръчително е тя да се извършва в оптималните за дадения район срокове.

0 Да се сее с препоръчаната от семепроизводителя посевна норма, за да се осигури оптимална гъстота на посева.

0 Своевременно да се унищожават плевелите и самосевките, в които заразата се „поддържа" жива.

0 Балансирано хранена на културите, като се избягва едностранчивото азотно торене, а се внасят фосфор и калий.

0 Препоръчително е химическата защита да се извежда при 25-30% засегната листна площ, без да са обхванати последните два листа. От изключително значение е да се запази здрав флаговият лист, което да гарантира възможност за изхранване на зърната в класа, съответно и за получаване на добър добив.

Има регистрирани много фунгициди за контрол на болестта. Повечето от химическите компании предлагат технологична схема за контрол на болестите при житни, които включват всички с икономическо значение.

Силно нападнат лист

Снимка: БАСФ
Силно нападнат лист Снимка: БАСФ
Поражения по лист и пшеничен клас

Снимка: Байер
Поражения по лист и пшеничен клас Снимка: Байер