За стимули за производство срещу доказана продукция настояват източните страни

Радина Иванова

Срещу позицията на страните от т. нар. Изток, като Чехия, която настоява дори 25% от преките плащания да са за обвързана подкрепа в ОСП 2020+, е Германия.

От години земеделският й министър Юлия Кльокнер се бори ЕС да е пазарно ориентиран в това отношение.

С други думи, според нея стимулирането на производството чрез обързана с добиви и количества подкрепа, нарушава конкуренцията.

Това защитават и други аграрно развити сили като Холандия, Дания и Австрия.

Доста често в своите изказвания в Съвета на ЕС, или в ЕК, или чрез официални писма, германският министър Юлия Кльокнер е давала за пример недоволството на германските производители и потребители от целевите субсидии за отглеждането на захарно цвекло в Италия и Полша.

Според нея те нарушават конкуренцията.

В официално писмо от април 2019 г. за позицията на страната, Кльокнер посочва три основни теми, които Германия настоява да се изменят в новата ОСП

Те засягат въздействието на ОСП върху околната среда, стабилизирането на получаваните доходи от земеделските стопанства и фамилни ферми, и трето - нуждата от опростяване на администрацията.

Федералната република настоява да продължи доказалият се модел от два стълба...Но като продължат да действат само директните плащания в обозримо бъдеще, за да защитават високите европейски стандарти.

Сериозно немско предложение е и настояването за защита на оперативните приходи на стопанствата в случаи на пазарни и климатични рискове, като сушата през 2018 година.

"С оглед на конкурентоспособността на нашия бизнес, категорично отхвърлям призивите за удължаване на обвързаните директни плащания", казва министър Юлия Кльокнер.

И отново дава за отрицателен пример покрепата на пазара за захар.

Опростяването на ОСП е важно за Германия, казва тя, призовавайки за висока гъвкавост за държавите-членки при проектирането на първи стълб и чрез регионален дизайн на втори стълб от всяка държава поотделно.

Германия е за съкращения и на директните плащания, най-вече защото поощряват прекалено много полските култури.

Какво предлага комисията по земеделие на ЕП

Според аграрната комисия на Европейския парламент за новата ОСП след 2020 година 60% от преките плащания на земеделските производители трябва да се дават като основна премия за подпомагане на доходите им.

Други 40% трябва да бъдат запазени за такива фермери и ферми, които осъществяват екологични и климатични услуги.

А 10% от директните плащания е редно да могат да продължат да са обвързвани с производството, като към тях се прибавят и 2% за целенасоченото насърчаване на протеиновите култури.

В това отношение комисията на ЕП до голяма степен се приближава до предложенията на ЕК за реформата на ОСП след 2020 г.