Пазарите са застинали в очаквана доклада на USDA, който излиза днес. Възможните корекции в оценката на добива на царевица и соя в САЩ ще бъдат най-подробно анализирани.

Междувременно FranceAgrimer публикува своя месечен доклад, който преразгледа възходящите оценки на износа на пшеница от ЕС за трети страни до 11,7 млн. тона за тази кампания, в сравнение с 11,0 млн. тона миналия месец и 9,67 млн. тона година по-рано.

Преходните резерви се оценяват на 2,90 млн. тона спрямо прогнозата за 3,27 млн. тона месец по-рано и 2,47 млн. тона миналата година.

Прогнозата за износ на ечемик извън ЕС беше преразгледана до 3,6 млн. тона срещу 3,4 млн. тона миналия месец и 2,4 млн. тона миналата година.

Преходните резерви се изчисляват на 2,1 млн. тона, в сравнение с 2,24 млн. тона миналия месец и 1,33 млн.тона година по-рано.

Докладът на MPOB, публикуван тази сутрин, показва увеличение на запасите от палмово масло до края на септември до 2,4 млн. тона от 2,24 млн. тона месец по-рано, но това е под очакванията на търговците за 2,52 млн. тона.

Същата ситуация се наблюдава при производството, което през септември възлиза на 1,84 млн. тона спрямо 1,82 млн. тона през август, и пазарните очаквания от 1,91 млн. тона. По този начин докладът може да се счита за бичи що се отнася до цените на палмата.

Цените на рапицата вчера леко паднаха. Очаква се по-сухите условия в Канада да увеличат добивите, но този уикенд в страната се очаква застудяване, което ще забави на прибирането на реколтата.

На международната арена Япония закупи 114 022 тона хлебна пшеница от САЩ и Канада.