Пинджурът е традиционно македонско предястие. Има различни разновидности. Най-често срещаните варианти са пържен и печен.

Продукти: 1 кг домати, 700-1000 г зелени чушки, 2 големи патладжана, 2 суп. лъж. сол, 4 скилидки накълцан чесън, 50 г олио

Печен пинджур

Фурната се загрява до 300 градуса. Всичките зеленчуци се слагат в тава. Пекат се, без да се покриват, 30-45 мин. Зеленчуците се охлаждат, обелват и накълцват. Смесват се в купа, подправят се с чесън и сол. Преди поднасяне пинджурът се залива с горещо олио, разбърква се и се сервира с прясноизпечен хляб и козе сирене.

Като изстине наподобява на вкус нашето кьопоолу.

Пържен пинджур

Доматите и патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Чушките се накълцват.

В голям съд се загрява не по-малко от 100 мл олио. В него се запържват чушките, докато омекнат (не се оставят да покафенеят). Добавят се патладжаните, а след като омекнат - и доматите. Пържи се около 5 мин. Посолява се и се подправя с чесън.

Добре е патладжаните предварително да се посолят и да се изчака да си изкарат горчивата вода, след което, преди пържене, се изплакват и отцеждат.

По желание се добавя щипка захар. Тя премахва леко блудкавия вкус на патладжаните.