Кетчупът с тиквички се получава гъст, ароматен и донякъде напомня сос за барбекю. Много е подходящ като гарнитура за месо, зеленчуци и просто да го намажете на филия. Който не знае, че е от тиквички, никога няма да се досети.

Продукти: 1,5 кг тиквички, 0,5 кг лук, 2 суп. лъж. сол, 1,5 ч. чаша захар (чаша от 200 грама), 0,5 кг доматено пюре, 0,5 ч. лъж. червен пипер, 0,5 ч.л. черен пипер, 3 бр. карамфил, 5 скилидки чесън, 1 ч. лъж. кориандър, 1 връзка зелени подправки (копър, магданоз - на вкус).

Приготвяне: Тиквички настържете на едро ренде. Ако кората е твърда, отстранете я. Нарежете лука на кубчета. Поръсете отгоре със сол и захар и оставете за 30 минути. Така тиквичките ще пуснат сока си.

Поставете на огъня и оставете да къкри за 30 минути. След това добавете доматено пюре, червен пипер, карамфил и оставете за още 20 минути.

Дръпнете от котлона и оставете леко да изстине. Пасирайте с помощта на блендер. Прибавете нарязания или смачкан чесън, кориандъра и зелените подправки. Оставете да къкри още 30 минути. През това време стерилизирайте бурканите.

Разпределете готовия кетчуп по бурканите и затворете плътно. Обърнете с капаците надолу и оставете да изстинат напълно. След това се прибират на хладно място. Приятен апетит!