Очаквайте на 21 ноември годишния приз „Агробизнесмен на България“ и отличията „Успелите”

08 октомври 2019
Новини
55602
Няма снимка
Церемонията "Агробизнесмен на българия" 2018 г. Носителят на приза Светла Стоянова и отличените успели предприемачи в различните категории
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
 

На 21 ноември по традиция най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас „Български фермер" ще обяви за 28-и път носител на годишния приз „Агробизнесмен на България” и отличия в различни категории за успели през годината личности и компании.

Церемонията за връчване на отличията ще се състои от 15 часа, в зала 6 на НДК след среща на представители на агробизнеса от цялата страна с ръководствата на Министерството на земеделието храните и горите и Държавен фонд "Земеделие". 

Призът „Агробизнесмен на България” е учреден през 1991 г. Това е първото и най-авторитетно отличие в бранша, връчвано от медиите, с което се удостояват най-авторитетните бизнесмени и фирми, постигнали безспорни успехи в аграрния сектор. То има за цел да покаже на цялата страна новите тенденции в българското земеделие.

Носители на отличието стават хора, които въвеждат моделите на модерното фермерство и създават брутен продукт и добавена стойност. Хора, които създават стопанства за пример.

Кампанията за определяне на лауреатите и церемонията по връчването на приза „Агробизнесмен на България“ и отличията в категориите се осъществява с подкрепата на Банка ДСК, Филип Морис - България и Агрополихим.

Досега лауреати на големия годишен приз „Агробизнесмен на България” са:

1993 г. - братята Иван и Илко Павлови

Те са първите арендатори в Добруджа от гр. Генерал Тошево, стартирали с арендуването на земята през 1990 година. Взеха смели технологични решения и се превърнаха в един от най-добрите арендатори в Добруджа. Сега бизнеса управляват синовете им.

1994 г. - Янко Гюзелев

В Бургас и Бургаска област той бе прочут с познанията си в зеленчукопроизводството и стана пример за много млади земеделци. Неговият бизнес днес продължават синът му Стоян Гюзелев и внучката му Ивон. В памет на Янко Гюзелев повече от 12 години в Бургас се провежда шахматен конкурс с награден фонд, който изцяло се поема от семейството.

1995 г. - акад. Иван Тагавов

Един от най-известните бургаски бизнесмени е завършил Московския институт по нефтохимическа и газова промишленост. Печелил е множество награди. В частния бизнес е от 1987 г., а до 2013 г. се занимава с химическа защита на машини и апарати. Дълги години развива и селскостопански бизнес.

1996 г. - Иван Крачунов

Той бе зооинженер и дългогодишен зам.председател на АПК. През 1989 г. създава фирмата "Агротайм" в Исперих. При разпадането на АПК-то закупува 2000 болни и недохранени агнета, които е трябвало да бъдат изпратени в Саудитска Арабия. Животните били критично слаби - 15-16 кг. при норма 56 кг. Опитният зооинженер ги излекува, охранва и успешно продава. Със спечелените пари закупува първата земя и техника, за да я обработва. Продължил с отглеждането на свине от елитни датски и английски породи с два пъти по-малко сланина.

1997 г. - Божидар Митов

Обработва над 100 000 декара собствени и под аренда в Търговище, Разград и Шумен. На площите се отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, а цели 10 000 дка са отделени за семепроизводство на зърнени култури. Фермерът има 3 реализирани проекта по САПАРД - за закупуване на трактори, прикачен инвентар, зърносушилня и технологична линия за сортиране на семена. Инвестира и в зърнобази. Първата закупува през 1994 г., реконструира я и изгражда нови складове с капацитет около 25 000 т зърно. Освен това притежава и фуражен цех.

1998 г. - Димитър Катранджиев

Земевладелецът и собственик на тризвезден хотелски комплекс в житницата на България обработва 40 000 дка земя, собственост на 1500 души от с. Спасово, община Генерал Тошево. Ежегодно добива около 18 000 т. зърно - пшеница, царевица, слънчоглед. Семейството има фирма за търговия със зърно - ЕТ "Димитър Катранджиев", и една на името на сина им Георги - "АРХ Георги Катранджиев".

През 1996 г. Димитър Катранджиев решава да инвестира в туризма. А само след 4 години издига първия си хотел "Яница 1". Хотелският комплекс на Катранджиев е на брега на морето в шабленското село Крапец.

1999 г. и 2016 г. Недко Митев

Фирмата на Митев от с. Овчарово, община Добрич е основана през 1993 г. Тогава той започва да обработва земя под аренда в с. Овчарово в съвсем скромни размери. А днес агрономът с 43-годишен стаж обработва над 60 000 дка земя, притежава най-продуктивно животновъдство с близо 7000 крави Холщайн, добива между 80 и 100 тона мляко на ден, има млеко и месо преработвателни предприятия и магазини. Притежава собствена лаборатория и един от най-модерните заводи за биогаз. Цикълът на производство е изцяло затворен. Стопанството е механизирано, оборите и млечните зали са оборудвани с най-модерна технология, почти всеки процес във фермата е компютъризиран.

2000 г. - Петър Байчев

"Работиш ли упорито, обречен си на успех", казва един от най-успешните български агробизнесмени. Желанието му за нови и нови проекти и ентусиазмът да ги реализира, го държат вече повече от половин век - от далечната 1962 г., когато заедно с баща си засажда първата си прасковена градина в района на Сливен.

След няколко етапа на развитие днес производствената дейност се извършва от "Еко-Асорти-05" ЕООД на която Байчев е управител. Дружеството обработва 22 хил. дка земя, притежава предприятие за месодобив и месопреработка, което работи изключително със собствено месо и суровини.

2001 г. - Димитър Бояджиев

През 1991 г. закупува селскостопанския двор на бившето ТКЗС. Надява се големият курорт Пампорово да поеме произведените от него екологично чисти яйца и пилета. Но пред неговата фирма "Кокоимпекс" възникват трудности, които се опитва да преоодолее.

2002 г. - Димитър Конзуров

Най-големият зеленчукопроизводител в района на Пловдив. Сблъсква се обаче с огромни трудности и вече е прекратил дейност.

2003 г. - Даниел Ненков и Ненко Ненков

Братята са собственици на варненския холдинг "БГ Агро". Под шапката му са дружества, с които се затваря цикълът на производство, търговия, складово съхранение, растителна защита и лабораторни изследвания - "БГ Агро Земеделска компания" ЕООД, "БГ Агро Растителна защита" ЕООД, "БГ Агро Търговска компания" ЕООД и "БГ Агро Складово стопанство" ЕООД. Сред дъщерните дружества са корабната агенция "Канопус процесинг" ЕООД, "Булпорт" ЕАД, което има собствена пристанищна инсталация, оперирана съвместно с Пристанище Варна, както и лабораторията на "Агри Лаб Контрол" ЕООД. "БГ Агро" има дейност в областите Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич.

2004 г. - д-р Йовчо Йорданов

Предприятието му в Стара Загора има лиценз за износ на птиче месо в страните от Европейския съюз. Изграждането на птицекланицата е подпомогнато със средства по Програма САПАРД. От екарисажа край Стара Загора д-р Йовчо Йорданов е направил европейско предприятие със завършен цикъл на производство. Модерната ферма отговаря на всички европейски изисквания. Сега собствениците инвестират в отглеждането на птици. Помощник в бизнеса му е неговия син Милен Йорданов - ветеринарен лекар. През 2016 г. той бе отличен от в. "Български фермер" в категорията "Млад фермер".

2005 г. - Теодор Иванов

Теодор Иванов управляваше "Агротайм" - една от най-големите компании в земеделския бранш. Във фирмата са включени 78 000 декара ниви, собствени силози, свинекомплекс с 55 000 животни, 1000 декара черешова градина, оранжерия, семепроизводствено стопанство. Теодор Иванов бе един от най-големите и уважавани агробизнесмени в България.

2006 г. - Анатолий Ковачев и Георги Богоев

Георги Богоев и Анатолий Ковачев бяха създатели и управители на голямата дистрибуторска фирма "Рапид КБ". Дистрибутирали са модерна агротехника и са били официални вносители на машини от най-реномирани световни марки като CLAAS и AMAZONE. Двамата първи са внесли машини от тези брандове в България още преди 1990 година. Години наред и днес зърнокомбайните CLAAS са начело на пазарната класация у нас за най-търсена прибираща техника.

2007 г. - Николай Стаменов

Преди повече от 25 години фирмата "Агрофарм", чийто собственик е Николай Стаменов, прави първите си стъпки в бизнеса. Днес тя е доказал се партньор на много земеделски производители, желаещи да правят сериозно агропроизводство.

Освен търговска дейност фирмата има и производство. Създадени са 300 дка лозя, покрай тях и нова винарска изба. Днес „Агрофарм“ е най-големият дистрибутор на Байер КропСайанс и ДюПон Пионер и вносител на продуктите на Агрифар, Кемтура, Нюфарм, Шарда и др. Разполага с най-големия и модерен цех за преопаковане на препарати за растителна защита в малки опаковки за предлагане в селскостопанските аптеки.

2008 г. и 2012 г. - Христофор Бунарджиев

В началото на 1990 г. "Булком" - фирмата, която основава Бунарджиев, се ориентира към селскостопанския сектор като стратегически за страната ни. В края на 1990 г. са извършени първите доставки на препарати за растителна защита, а през 1992 г.се изгражда дистрибуторска мрежа с офиси в Нова Загора, Карнобат и Бургас.

Така се ражда "Булагро" АД. По-късно е създадена и "Булойл" ЕООД - за доставка на петролни продукти, горива, масла за селскостопанския производител. В продуктовия портфейл на групата влиза и обратното изкупуване на зърнена продукция, а като част от стратегията за управление на риска - и селскостопанските застраховки.

През 2012 г. Христофор Бунарджиев е удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Тракийския Университет в Стара Загора.

2009 г. - Димитър Петков

През 1988 г. започва работа като специалист-агроном в бригадата "Егълница", с. Ковачевци, където работи до 1991 г. Заминава за САЩ по програма Future Farmers of America. Учи и се дипломира в университета в Уисконсин и работи в различни ферми в Мичиган, Канзас и Флорида. След завръщането си в България ръководи направление в Българо-американското сдружение "Химтрейд". Продължава развитието си като главен специалист във "Агробиотрейдинг" до началото на 1998 г., когато става регионален мениджър на "Монсанто Европа". Днес е управител на „Агредо“ - компания с богат опит в съвременното ни земеделие.

2010 г. - Нецо Минев

Собственик на „Златекс“ ООД. Дружеството е създадено през 1991 г., за да задоволява потребностите на българските селскостопански производители от машини, резервни части, консумативи, сервиз и услуги. През годините фирмата натрупа безценен опит в осигуряването на най-новите технологии в съвременното земеделие и достигна отлично качество на обслужване. В качеството си на официален вносител Златекс ООД представлява на българския пазар водещите световни фирми в бранша. Флагмен на компанията е FENDT Германия.

2011 г. - Ваня Горчева

Мениджърът на "Растителна защита" на БАСФ България тогава - Ваня Горчева, получи отличието за приноса си за повишаване качеството и производителността на българското земеделие.

БАСФ е най-голямата химическа компания в света. Известна е и с това, че инвестира страшно много в откриването на нови продукти, иновации, които движат света напред и повишават рентабилността в производствата. Горчева, екипът й и колегите и от чужбина търсят и предлагат най-добрите решения за българските условия и за фермерите ни.

2013 г. Станимир и Недялко Статеви

Станимир и Недялко Статеви са известни добруджански зърнопроизводители и търговци на селскостопанска техника. Успехът си дължат на гъвкав мениджърски подход. Пример са за агробизнесмени, които използват съвременна земеделска техника и иновативни практики.

2014 г. - Даниел Минев

Даниел Минев, сега и председател на Българската асоциация на търговците на агротехника, е изпълнителен директор на "Интерагри България" АД, един от водещите доставчици на техника и технологични решения за земеделието, официален вносител на New Holland за България. Той получи приза заради приноса си за много добрите резултати на дружеството, постигнати за кратко време от завръщането на компанията на българския пазар.

2015 г. Иван Ангелов и Лука Ангелов

Братята са създатели и собственици на най-големия производител у нас на птиче месо старозагорската "Градус". В групата има фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. През 2016 г. в Стара Загора с инвестиция за над 15 млн. лв. бе открит нов завод за колбаси и деликатеси от свинско и говеждо месо.

2017 г. - Николай Стефчов

Собственикът и управител на фирма „Агритоп“ получи приза заради последователния и надграждащ подход в управлението на фирма „Агритоп“, с който успя да я утвърди като безспорен лидер в сектора. С екипа на „Агритоп“ Стефчов не само подпомага развитието на българското животновъдство, а допринася за умножаването на устойчиво развиващи се модерни животновъдни ферми у нас.

2018 г. - Светла Стоянова

Фирмата, която управлява Стоянова - ЕТ „Хелга-Светла Стоянова“, вече 21-години успешно присъства в българското зърнопроизводство. Базата на стопанството е една от най-модерните в Европа, а машинният парк – последна дума на техниката. Всяка година на полетата на фирмата се залагат демоопити, на които се изпитват нови хибриди, торове, препарати за растителна защита на водещите световни компании. Това позволява най-добите продукти да се прилагат бързо в практиката и да се гарантира устойчиво и успешно производство.

Още от Новини
0

Десетки розопроизводители протестираха в Стрелча срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Към момента на пунктовете в района маслодайната роза се изкупува на цени от 1,80 до 2 лв

0

Сняг е валял днес в местността "Картъла" в района на Широка поляна в Родопите, съобщиха очевидци, пътуващи по пътя Батак - Доспат, предаде БТА. Майският снеговалеж не е натрупал покривка

0

Забранява се и участието на деца в реклами на ГМО продукти и нездравословни храни Създава се и Национален съвет като постоянен консултативен орган, контролиращ държавната политика в сектор "Храни" До

0

Специално приложение за регионални продукти към своята седмична хартиена клиентска брошура изготви Kaufland България, съобщиха от веригата. Приложението предлага специални цени за регионалните

0

В изпълнение на поетите ангажименти по ПМС 70 за допълнителна подкрепа на българските производители, Лидл България започва национална кампания за популяризиране на български биопродукти

Последни новини
0

Добрички панаир АД за поредна година ще проведе традиционното изложение Пчеломания. По програма то бе заложено в периода от 19 до 21 март, но заради пандемията от коронавируса се отмени и ще се

0

Борбата с бялата американска пеперуда включва механични мерки и химични средства. . Най-подходящо е механичното унищожаване на гнездата на гъсениците от първо поколение, когато са още малки

0

* Растенията да са с добре развити 2-3 листа. * Височината им да е около 25-30 см. * Лъжливото стъбло да е с дебелина 7-8 мм. Преди засаждането растенията се подготвят

0

Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се

0

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С белезници бе доведен в 5-а зала на Съдебната палата в София 33-годишният Николай Петров, хванат с над 360 кг кокаин. Точно в 15 часа в Софийския градски съд започна мярката му за неотклонение. Прокуратурата поиска 33-годишният мъж да остане постоянно зад решетките. Петров, който е с чисто досие, бе задържан с 39 кг от най-скъпата дрога

Забранява се и участието на деца в реклами на ГМО продукти и нездравословни храни Създава се и Национален съвет като постоянен консултативен орган, контролиращ държавната политика в сектор "Храни" До 35 хил.лв. глоба за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки

На 8 юли разпитват по скайп несебърския бос Димитър Жаелязков Районният съд в Бургас позволи на зърнения бос Бенчо Бенчев, обвиняем за укривателство на Митьо Очите, да се лекува в Турция заради прогресиращо заболяване. На заседание днес магистратите дадоха възможност на Бенчев еднократно да напусне пределите на страната за срок до 07.07.2020 г