Чрез тях на растенията се осигурява леснодостъпна храна в първите критични фази от развитието им

Ваня Велинска

През последните години ясно се вижда, че неблагоприятните условия, които съпътстват отглеждането на културните растения, стават закономерност, а не изключение.

Особено тежко е положението през есента, когато се извършва подготовката на почвата и сеитбата. На практика семената се изсяват в много суха почва, което предопределя изключително трудното им поникване. Продължителната суша бави много покълването на семената, а миналата година в някои райони на страната наблюдавахме поникване едва в края на зимата.

Този сезон сеитбата на пшеницата започна нормално - още през септември, но доста вяло, според земеделските производители. Не се бързаше, тъй като сушата беше тотална. В много райони на страната не беше валял дъжд със стопанско значение от края на юни. Падналите дъждове в края на септември, които се оказаха не навсякъде и недостатъчно, но все пак някакво добро начало, промениха картината. Прогнозираните валежи през октомври и, разбира се, че са и в достатъчни количества, съвсем ще променят нещата. Но това предстои.

Сега по-важното е земеделските производители, които са в процес на сеитба, да обърнат внимание на третирането на семената с биостимулатири.

Практиката в стопанствата на фермерите, които първи започнаха да стимулират семената, много бързо показаха предимствата им. Ето защо обработката с растежни регулатори не е просто възможна стъпка в технологията, която може да се направи или да не се направи, а практика, която ще окаже много добро влияние на по-нататъшното развитие на есенните посеви.

Целта на балансираното хранене на растенията е да развие потенциала на сортовете, заложен в генетиката им. И производителите, които се стремят към високи добиви, започват с избора на качествените семена от подходящи сортове и хибриди за даденото месторастение в дадения район. От своя страна оптималното хранене освен основното торене включва и листно подхранване, както и стимулиране на семената, за което стана въпрос и на което искаме да обърнем повече внимание.

Както казахме, често в периода на сеитба климатичните условия не винаги са благоприятни за бързото покълване на семената и поникване на пониците. В този момент вече роля играят стимулаторите на растежа с които са обработени семената.

Благодарение на тях се намалява риска от проблемното поникване, гарантира се повече енергия за мощен и здрав старт за пшеницата и ечемика.

Дори и да е направено оптимално минерално торене, в първоначалните фази от развитието си растенията не могат да усвояват тези торове, тъй като нямат добре развит корен. Затова помощта, която идва от растежния регулатор, който осигурява леснодостъпна и бързоусвоима храна за развитието им, е от съществено значение. Чрез него семената покълват едновременно, което по-късно това води до изравнени посеви.

Повечето стимулатори съдържат както макро-, така и микроелементи, което носи допълнителни ползи за посева.

А те са: повишава се кълняемата енергия на семената, подпомага се дружното поникване на семената, гарантира се по-добро вкореняване на младите растения, в резултат на което се повишава тяхната способност за есенно братене, осигурява се запас от хранителни вещества, които засилват защитните сили на растенията при неблагоприятни условия, постига се равномерно разпределение на пестицидите и хранителните елементи върху повърхността.

Освен преките ползи, се отчитат и косвени, които допринасят като цяло за по-доброто развитие на растенията. Например дружното поникване на семената оказва голямо влияние върху заплевеляването на посева. Зърнено-житните култури изпреварват в развитието си плевелните растения и ги задушават.

Практиката показва, че когато се прилагат течни хранителни разтвори, които съдържат аминокиселини и лактати, се засилва естествената съпротивителна сила на растенията, които стават по-устойчиви срещу болести и неприятели, а освен това се повишава и устойчивостта им към стресови фактори.

Климатичната обстановка до този момент не беше никак благоприятна за есенниците, така че със сигурност растенията ще имат нужда от първоначална помощ, която се осигурява от биостимулаторите.

Ако семената се обработени със стимулатор, това им гарантира една по голяма сигурност при неблагоприятни климатични условия, каквито наблюдаваме. Балансираният хранителен състав, който включва различни макро- и микроелементи, е от решаващо значение за първоначалното развитие на младите растения.

Като голямо предимство е, че те спомагат за добро развитие на кореновата система, която нараства и започва да храни растението от почвените торове, внесени с основността обработки.

Не на последно място едновременното покълване на семената води до един изравнен и гарниран посев, в който растенията ще се развиват по-добре и ще достигнат безпроблемно подходящата фаза за зимуване.

Видно е: стимулираните посеви са добре развити и изравнени
Видно е: стимулираните посеви са добре развити и изравнени
Когато посевите не са добре нахранени, растенията жълтеят и са по-слабо развити - с малко братя и с недостатъчно корени, коментира Милена Митова, консултант по торене
Снимки: Ваня Велинска
Когато посевите не са добре нахранени, растенията жълтеят и са по-слабо развити - с малко братя и с недостатъчно корени, коментира Милена Митова, консултант по торене Снимки: Ваня Велинска
Посевите трябва да посрещнат зимата в такава оптимална фаза
Посевите трябва да посрещнат зимата в такава оптимална фаза
И фермери, и агроспециалисти са наясно с предимствата на стимулираните семена
И фермери, и агроспециалисти са наясно с предимствата на стимулираните семена